Menu
Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet sier at helsemyndighetene venter at smittespredningen kan gå over i en ny fase. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Tallet på koronasmittede mer enn doblet på to dager

Totalt 56 personer i Norge hadde onsdag fått påvist koronavirus. På to dager har tallet på smittede mer enn doblet seg.

Av NTB | 04.03.2020 19:01:47

Medisin og helse: I sin oppdatering onsdag kveld opplyste Folkehelseinstituttet at alle tilfellene fortsatt kan knyttes til utbrudd i utlandet, og at ingen av dem som er smittet, er alvorlig syke eller innlagt på sykehus.

– Vi ser at vi i Norge har flere positive tester enn andre land i Norden. Vi tenker at dette gjenspeiler at vi i Norge nå tester mange, og at svært mange av disse har kommet hjem fra Nord-Italia i de norske vinterferieukene, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI i en pressemelding.

Personene som er smittet, er hjemmeisolert og følges opp av lokalt helsevesen.

Det er også mer enn en dobling fra mandag, da det totalt var 25 bekreftede smittetilfeller i Norge. Også Margrethe Greve-Isdahl, overlege ved avdeling for smittevern og vaksine i FHI, forklarer økningen med at svært mange nordmenn nylig har vært på reisefot.

– Vi har god oversikt over smitteveiene. I alle tilfellene som er påvist i Norge, kjenner vi til smittested, sier hun til NTB.

Hun understreker at det ikke er aktuelt å sette inn nye tiltak eller endre anbefalinger om karantene, selv om tallet på smittede har steget.

Blant de nye smittetilfellene onsdag var det tidligere på dagen rapportert at sju av dem er fra Oslo, seks fra Drammen, mens det er ett nytt smittetilfelle i Trondheim, Haugesund og Klepp.

Folkehelseinstituttet opplyser at det i en slik fase kan bli aktuelt med nye og mer inngripende tiltak for å hindre ytterligere smittespredning.

Kunnskapsdepartementet har også varslet endringer i fraværsgrensa for elever på videregående skoler, slik at elever som har fravær av helseårsaker, kan bruke egenmelding eller få en bekreftelse fra sine foreldre.

Årsaken er at håndteringen av koronaviruset gjør at helsepersonell må bruke kapasiteten sin på dem som trenger det mest.

– Vi får mange spørsmål om helsemyndighetenes håndtering av koronautbruddet. Dette er en situasjon under utvikling, og rådene våre er under fortløpende vurdering i takt med kunnskap om situasjonen og utviklingen i andre land, sier Line Vold ved Folkehelseinstituttet.

Av det totale antallet smittede har 17 tilhørighet i Vestland fylke, 11 tilhørighet i Oslo, ni tilhørighet i Viken, mens tre er fra Rogaland, to fra Troms og Finnmark og én er fra Trøndelag. FHI går ikke ut med geografisk tilhørighet til ti av tilfellene av personvernhensyn.

Tirsdag var det bekreftet 33 smittede i Norge. Tallet på bekreftede smittetilfeller det siste døgnet har dermed økt med 23, noe som er det høyeste antallet nye smittede på én dag siden det ble påvist koronasmitte i Norge første gang 26. februar.

Helsemyndighetene venter at smittespredningen kan gå over i en ny fase, der man får smittespredning i Norge uten at man klarer å knytte alle smittede til et kjent utbruddsområde.

På grunn av viruset er det også fremdeles uklart om verdenscuprennene i Holmenkollen den kommende helgen blir gjennomført etter planen.

Flere nyheter: