reklame for Sheiken Bowling
Menu
Taliban har innført en rekke restriksjoner, først og fremst for kvinner, etter at de kom til makten i Afghanistan i august i fjor. Disse lærerne og elevene demonstrerte i oktober i fjor med krav om lik rett til utdanning for jenter og gutter. Foto: AP / NTB

Taliban pågrep kvinneaktivist

Væpnede Taliban-medlemmer stormet onsdag kveld en leilighet i Kabul og pågrep en kjent kvinneaktivist og de tre søstrene hennes, ifølge øyenvitner.

Av NTB | 20.01.2022 18:05:59

utdanning: Tamana Zaryabi Paryani var en av rundt 25 kvinner som sist søndag deltok i en demonstrasjon for å protestere mot Talibans krav om at alle kvinner må bære hijab offentlig.

En talsmann for den Taliban-kontrollerte etterretningstjenesten, Khalid Hamraz, vil verken bekrefte eller benekte pågripelsen, men skriver på Twitter at «fornærmelse av det afghanske folks religiøse og nasjonale verdier vil ikke lenger bli tolerert».

Et øyenvitne i nabolaget forteller at det deltok rundt ti væpnede menn i aksjonen mot Paryani. De hevdet å komme fra Talibans etterretningstjeneste.

– Vær så snill og hjelp, Taliban har kommet til hjemmet vårt, det er bare søstrene mine som er hjemme, sier hun.

Paryani tilhører organisasjonen «Søkere av rettferdighet», som har arrangert flere demonstrasjoner i Kabul etter at Taliban kom til makten, blant dem søndagens protest der det ble brent en hvit burka.

Talibans politi brukte tåregass mot demonstrantene, men det ble ikke meldt om pågripelser.

Afghanske kvinner nektes nå å inneha mange jobber, så sant de ikke er innenfor helse- og utdanningssektoren. Jenters rett til utdanning er også innskrenket, og det er også innført påbud om bruk av hijab for jenter og kvinner.

Taliban har derimot ikke gjeninnført kravet om bruk av heldekkende burka, som var påbudt sist de hadde makten på 1990-tallet.

Hamraz anklager de afghanske menneskerettsaktivistene som protesterer for å sverte Taliban i et forsøk på å sikre seg asyl i Vesten.

Kort tid før pågripelsen, la Paryani ut en kort video i sosiale medier der hun skriker etter hjelp og forteller at Taliban dundrer på døra hennes.

Taliban har innført strenge restriksjoner etter at de kom til makten i august i fjor, mange av dem rettet mot kvinner.

(©NTB)

Flere nyheter: