Menu
En afghansk mann med et barn i armene ser på ruinene av et hjem etter jordskjelvet i Paktika-provinsen. Foto: AP / NTB

Taliban lover fri tilgang for hjelpearbeidere

Taliban vil ikke blande seg inn nødhjelpsarbeidet blant ofrene for jordskjelvet, lover en talsmann i den hardt rammede Paktika-provinsen.

Av NTB | 25.06.2022 15:46:04

Politikk: Ifølge Taliban-kontrollerte medier krevde jordskjelvet minst 1.150 liv, og drøyt tre døgn senere ventet fortsatt tusenvis av ofre i avsidesliggende landsbyer på hjelp utenfra.

Alt før jordskjelvet sto Afghanistan midt oppe i en humanitær krise. Mange hjelpeorganisasjoner forlot landet sammen med de siste vestlige styrkene da Taliban kom til makten i august i fjor.

FN anslår at 97 prosent av landets rundt 38 millioner innbyggere lever under fattigdomsgrensa, og et jordskjelv var derfor det siste de trengte.

Rundt 10.000 bolighus skal ha blitt helt eller delvis rasert i skjelvet. Regn har gjort mange veier uframkommelige i de to hardest rammede provinsene Paktika og Khost.

– Om det er Verdens matvareprogram (WFP), FNs barnefond (Unicef) eller andre organisasjoner, verdenssamfunnet eller FN, de kan uansett distribuere hjelpen selv, sier Khan Mohammad Ahmad, en høytstående Taliban-tjenestemann i Paktika-provinsen.

– Men våre folk vil alltid være her for å hjelpe dersom de trenger det, legger han til.

– Vi er i live, men det er ingen som lytter til oss, og vi har hittil ikke mottatt noe, forteller han.

Mange av husene i landsbyen er nå ruiner.

– Sengene våre og alt vi eide ligger begravd. Hjemmene våre er ødelagt, det er ingenting tilbake, sier Wali.

– Vi trenger penger til å kjøpe livsnødvendigheter, klær, madrasser, utstyr. Vi trenger også mel og ris, sier han.

– For en besluttsomhet i denne motgangen, sa han.

– Endeløse vansker, endeløs tragedie, og fortsatt er disse menneskene så sterke, så fast bestemt på å overvinne vanskene de står overfor, sa Alakbarov.

Flere land har sendt fly med nødhjelp, og noe er også sendt inn med lastebiler fra Pakistan. Taliban forsikrer at hjelpeorganisasjonene har fri tilgang til de jordskjelvrammede og at de ikke vil blande seg inn i distribusjonen av nødhjelp.

– Vi trenger alt, sier Said Wali i landsbyen Serai, rundt 200 kilometer sørøst for hovedstaden Kabul.

FNs nødhjelpskoordinator i Afghanistan, Ramiz Alakbarov, besøkte jordskjelvområdet lørdag og var full av lovord om innbyggerne som fortsatt holder motet oppe.

(©NTB)

Flere nyheter: