reklame for Sheiken Bowling
Menu
Johannes Høsflot Klæbo i målområdet etter å ha tatt bronse på 15 km klassisk menn under vinter-OL i Beijing. Foto: Heiko Junge / NTB

Taktisk åpning sikret Klæbos første OL-medalje på distanse – suverent gull til Niskanen

Johannes Høsflot Klæbo åpnet forsiktig, men slo knallhardt tilbake og tok bronsen på 15-kilometeren i OL. Ivo Niskanen knuste feltet og tok som ventet gullet.

Av NTB | 11.02.2022 09:36:54

Sport: For Klæbo ble 15-kilometeren en real opptur. Han var overraskende langt bak på klassiskdelen av skiathlon, men viste med sprintgullet at han er i form. Fredag leverte Klæbo en taktisk genistrek som sikret ham en individuell OL-medalje på distanse.

Det er den første individuelle mesterskapsmedaljen Klæbo noen gang har tatt på distanse, ettersom han ble diskvalifisert fra VM-gullet på femmila i fjor.

Ivo Niskanen var det ingenting å gjøre med. Finnen innfridde forventningene på distansen der han var den store favoritten. Han gikk hardt ut fra start, så seg aldri tilbake og tok en knockoutseier 37,5 sekunder foran Klæbo og 23,2 foran Aleksander Bolsjunov.

Hans Christer Holund gikk inn til fjerdeplass, 12,3 sekunder fra medaljeplass.

Det ga en kamp mot Bolsjunov om sølvmedaljen. Russeren holdt imidlertid unna og sikret seg sølvet. I mål var han 14,3 sekunder foran Klæbo.

Bolsjunov satset i likhet med Niskanen på å åpne hardt. Utover i løpet tapte han mye til Klæbo, men det holdt altså likevel til å være foran i mål.

Klæbo lå på sin side utmattet i målområdet etter å ha fullført, tilsynelatende etter å ha tatt ut det som var av krefter. I så fall var det et veldig godt disponert løp av nordmannen. Den svake åpningstiden hans skapte usikkerhet om det skulle bli nok en kollaps på et distanserenn i OL-høyden.

Lenge så det ut til at Pål Golberg skulle ha samme løpsutvikling. Han så ut som Norges medaljehåp og holdt tredjeplassen helt til 10,5 kilometer. Så traff han veggen. På oppløpet ble Golberg passert av Hans Christer Holund, som startet minuttet bak.

Det holdt likevel til 11.-plass for Golberg. Erik Valnes var i likhet med flere av de norske med på å skape spenning i løpet, men også han fikk det tøft utover. Han var drøyt 20 sekunder bak Golberg i mål på 15.-plass.

Klæbo åpnet veldig forsiktig og lå 26,6 bak Niskanen på første måling etter 1,8 kilometer. Han hadde bare 43. beste passeringstid der, men Klæbo disponerte løpet godt, og på de siste mellomtidene knappet han innpå finnen.

I stedet ble det en svært positiv løpsutvikling. Klæbo klatret jevnt og trutt på listene og det var først på mellomtiden etter 13,8 kilometer at han var oppe på medaljeplass.

(©NTB)

Flere nyheter: