Menu
Hadia Tajik går av som arbeids- og inkluderingsminister. Foto: Torstein Bøe / NTB

Tajik går av: – Lei meg for det jeg har gjort feil

Hadia Tajik sier hun er lei seg for pendlerboligsaken og går av som arbeids- og inkluderingsminister. Hun fortsetter likevel som Ap-nestleder.

Av NTB | 02.03.2022 15:12:45

Politikk: Tajik informerte på en pressekonferanse onsdag at hun selv har bedt statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) om å få gå av.

– Jeg er lei meg for at det jeg har gjort feil. Jeg har skuffet mange. Det ber jeg om tilgivelse for. Jeg beklager at jeg ikke håndterte dette bedre før. Det er min feil, sa Tajik.

Hun påpekte at den øverste sjefen i arbeidsdepartementet er avhengig av tillit.

– Det er mange andre som kan være arbeidsminister. Det er Arbeiderpartiets politikk som er det viktigste, sa Tajik.

Tajik har i ettertid vært tydelig på at hun var pendler og hadde krav på skattefri pendlerbolig. Hun har opplyst at hun hadde utgifter til barndomshjemmet i Rogaland. Hun har samtidig tatt selvkritikk og sagt at hun skal betale tilbake den eventuelle skattefordelen hun har fått.

Tajik sa hun gikk av fordi pendlerboligsaken overskygger det viktige arbeidet hun mener regjeringen og Arbeids- og inkluderingsdepartementet gjør. Hun tror ikke hun har brutt loven i forbindelse med pendlerbolig-saken.

– Nei, det tror jeg ikke, svarte Tajik på spørsmål om hun har brutt loven, mens hun svarte kontant nei på spørsmålet om kontraktsforfalskning.

– Alt jeg har gjort, har jeg gjort med de beste intensjoner, men jeg har håndtert det for dårlig, og det må jeg ta ansvaret for, sa Tajik.

– Som Hadia har fortalt, ser hun at hun har gjort flere feil knyttet til at hun har hatt skattefri pendlerbolig. Jeg har tillit til Hadia og tror på hennes historie, men jeg er enig i hennes avgjørelse, sier Støre.

Han trekker fram at Tajik har fått til mye som arbeidsminister.

– Jeg er glad for at hun vil fortsette å jobbe med å sette Arbeiderpartiets politikk ut i livet fra Stortinget, sier Støre.

Fellesforbund-leder Jørn Eggum, en av de tre LO-toppene som mandag gikk ut i VG og kritiserte Tajik, sier også at han har respekt for avgjørelsen hennes om å gå av. Han legger til at denne og flere andre saker må utløse en kraftfull opprydding.

– Vi har fra LOs og Fellesforbundets side reagert på denne saken på grunn av alvoret i saken. For oss var det avgjørende at ikke sentrale spørsmål ble hengende i luften, og vi ønsket derfor en grundigere redegjørelse, sier han til VG.

– Det er statsministeren som til syvende og sist setter sammen regjeringen, sa hun på spørsmål om hun var aktuell for en ny statsrådspost.

Hun understreket at hun er motivert til å fortsette i alle roller partiet måtte ønske å gi henne.

– Jeg er veldig motivert for å stå på og fortsatt være en del av Aps lag, på Stortinget, som nestleder og som representant for Rogaland, sa Tajik.

Jonas Gahr Støre har varslet en pressekonferanse klokken 17 onsdag.

VG avslørte sist søndag hvordan Ap-nestleder og arbeidsminister Hadia Tajik (Ap) fikk tildelt skattefri pendlerbolig i 2006 til 2010 basert på en leiekontrakt hun aldri benyttet.

Statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre sier han er lei seg for at Tajik går av som arbeidsminister, men at han er enig i avgjørelsen.

Tajik sa på pressekonferansen at hun hadde en god samtale med Støre i forkant. Hun utelukker foreløpig ikke at hun kan komme tilbake til regjeringen.

Flere nyheter: