Menu
UTBRENT: Det var ikke mye igjen av varebilen etter brannen i Bømlafjordtunnelen onsdag kveld. FOTO: Stord brann og redning

Systemene fungerte under brannen

Alle systemene fungerte som de skulle da det oppsto brann i en varebil lastet med smøreolje nede i Bømlafjordtunnelen onsdag kveld. Det opplyser innsatsleder Leif Rune Vad hos Stord brann- og redning.

Av Egil M Solberg | 11.10.2018 13:06:44

Bømlafjordtunnelen: Da mannskapene fra Stord brann- og redning kom ned til tunnelen, var allerede viftene i ferd med å blåse røyken ut på Sveio-siden.

– Det var ikke noe problem for oss å ta oss ned til bilen. Vi satte viftene opp et par hakk for å sikre oss gode arbeidsforhold, men systemene fungerte som de skulle og røyken ble blåst ut av tunnelen, opplyser innsatsleder Leif Rune Vad hos Stord brann- og redning.

Det var en Mercedes Sprinter varebil som var kommet i brann.

– Dekkene hadde allerede eksplodert før vi kom til stedet. Dermed var det mer krevende å slokke ilden. Det brant kraftig fra undersiden av bilen som sto nesten helt nedpå asfalten, sier innsatslederen.

Bilen hadde olje i lasten, noe som medførte en ekstra utfordring for brannmannskapene.

– Vi måtte kjøle ned oljetanken med kaldt vann mens vi drev med slokkearbeidet. Det ble brukt både vann og skum i slokkearbeidet, forteller Vad.

Det tok brannmannskapene 40 minutter å slokke ilden. Deretter startet arbeidet med å få ut vraket.

– Vi måtte først få ut lasten og frakte dette ut av tunnelen før bergingsbil kunne hente det som var igjen av kjøretøyet, beskriver innsatslederen.

Det var et vaktlag på sju mann som jobbet med slukkingen utover kvelden.

Kom seg ikke ned i tunnelen

Brannmannskaper fra Sveio hadde også forsøkt å ta seg ned i tunnelen.

– Det var ikke mulig å ta seg inn i tunnelen fra Sveio-siden. Mannskapene hadde forsøkt å ta seg nedover, men måtte gi opp, forteller innsatslederen.

Videobilder fra stedet viser hvor intenst med svart røyk det var som veltet ut av tunnelen på Sveio-siden.

Kom seg i sikkerhet

Mannen som kjørte varebilen kom seg ut av tunnelen ved å haike med en annen bilist.

– Jeg fikk bare så vidt snakket med sjåføren på vei ned i tunnelen. Han hadde fått skyss av en annen bilist ut av tunnelen og var uskadd, forteller Vad.

Brannvesenet var ferdig på stedet i 22-tiden.

Minimalt med skader

Det skal ikke være store skader nede i tunnelen.

– Det ser ikke ut til at noe elektrisk er skadet. Det var noe skader på betongen og dette fikk Statens vegvesen og en entreprenør sett på før tunnelen ble åpnet igjen, avslutter Vad.

Video fra Sveio-siden under brannen

FOTO: RAYMOND SANDVIK

Flere nyheter: