reklame
Menu
Carlo Smuraglia (97), leder for den Nasjonale foreningen for Italias partisaner (ANPI), vinker sammen med sin kone Enrica etter at de sang «Bella Ciao» fra balkongen i Milano lørdag. Foto: Luca Bruno / AP / NTB scanpix

Syngende italienere feiret frigjøringsdagen fra balkonger

Krigsveteraner og andre italienere feiret 75-årsdagen for frigjøringen ved å synge den antifascistiske motstandssangen «Bella Ciao» fra vinduer og balkonger.

Av NTB | 25.04.2020 21:32:31

Medisin og helse: 25. april hvert år feirer italienerne frigjøringen av Italia fra Benito Mussolinis fascistregime, flere dager før årsdagen for Nazi-Tysklands kapitulasjon og slutten på andre verdenskrig i Europa.

I år var festlighetene avlyst på grunn av koronapandemien som offisielt har kostet over 26.000 dødsfall i Italia.

På Italias frigjøringsdag hylles motstandsbevegelsens bidrag i frigjøringen fra nazistenes okkupasjon.

I stedet inviterte det Nasjonale forbundet av italienske partisaner alle italienere til å synge «Bella Ciao» klokka 15, da den tradisjonelle paraden normalt ville gått av stabelen.

Mange hadde pyntet balkonger og hus med italienske flagg og la ut videoer av sangstunden på sosiale medier.

Rodolfo Lai (92) var bare 15 år gammel da han beskyttet en italiensk offiser på flukt ved å drepe en tysk fallskjermjeger med en håndgranat.

– Aldri kunne vi ha forestilt oss at etter 75 år med motstand mot en synlig fiende, så er vi i dag der at vi kjemper mot en fiende som er både usynlig og lumsk, sier Lai.

– Skarpsindigheten, motet og de taktiske ferdighetene vi brukte mot nazi-fascistene er til ingen nytte i dag i kampen mot koronaviruset. Jeg føler meg hjelpeløs, sier han.

Eldre mennesker er blant de mest sårbare for dødelige komplikasjoner av covid-19, sykdommen som koronaviruset medfører.

Politikere som president Sergio Mattarella, brukte frigjøringsdagen til å tale om motstanden mot nazistene og gjenoppbyggingen av landet, i et forsøk på å oppmuntre befolkningen i en dyp krise.

Den høyrepopulistiske lederen for partiet Ligaen, Matteo Salvini, uttrykte ikke begeistring for lørdagens allsang.

– Jeg respekterer dem som ga sitt liv for vårt lands frihet, tvitret han ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Men istedenfor å synge «Bella Ciao», synes jeg vi bør prioritere å hjelpe til med penger til borgere i nød, la han til.

Hvert år siden 1945 har antifascistiske krigsveteraner holdt marsjer rundt om i Italia på denne dagen. De som er igjen, hadde sett fram til 75-årsmarkeringen, men koronakrisen satte en stopper for årets marsj.

Allsangen av den gamle protestsangen som ble til Italias uoffisielle antifascistiske hymne, ble frigjøringsdagens høydepunkt.

88 år gamle Silvio Anastasi beskriver livet under krigen som mye enklere for ham enn nå.

Levningene etter det gamle ytre høyre sitter fortsatt med makten i deler av Nord-Italia, som er hardest rammet av koronaviruset.

(©NTB)

Flere nyheter: