Menu
Sykepleierforbundet er kritiske til regjeringens nødrespiratorer som ble vist fram via videolink på pressekonferansen tirsdag ettermiddag. Foto: Skjermdump / DSS / NTB scanpix

Sykepleierforbundet kaller regjeringens nødrespiratorbestilling kunnskapsløs

Norsk Sykepleierforbund mener regjeringens bestilling av 1.000 nødrespiratorer viser «kunnskapsløshet forkledd som handlekraft».

Av NTB | 31.03.2020 23:17:00

Medisin og helse: I en uttalelse på Sykepleierforbundets nettsider skriver forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen at det er åpenbart at statsministeren og regjeringen ikke har forstått at hovedutfordringen i intensivkapasiteten på norske sykehus er mangel på menneskelige ressurser, ikke respiratorer.

– Det er ikke mulig å bemanne ekstra 1.000 respiratorer med det antall intensivsykepleiere (og nå også anestesisykepleiere) og leger som skal til, skriver hun i uttalelsen.

– Vi har i alle fall ikke vært med i de vurderingene, sier Sverresdatter Larsen til VG.

I en epost til NTB tirsdag kveld sier helseminister Bent Høie (H) at nødrespiratorene vil komme i tillegg til de ordinære respiratorene og at de kan brukes til pustehjelp. Det skal frigi de mer avanserte respiratorene til de pasientene som trenger det.

– Vi er helt enig med Sykepleierforbundet at fagfolk og kompetanse er viktigst, sier Høie, som ikke kommenterer kritikken fra forbundet om at de ikke fikk være med på vurderingene.

– Vi bevilger nå blant annet 40 millioner kroner til avansert simuleringsutstyr for å lære opp helsepersonell i intensivbehandling. Dette vil styrke helsevesenets evne til å trene opp helsepersonell til å håndtere kritisk syke pasienter med behov for intensivbehandling. Men disse trenger også utstyr, sier Høie.

Ifølge regjeringen har produktet blitt vurdert av eksperter ved universitetssykehusene i Oslo og Stavanger.

Men forbundslederen i Sykepleierforbundet er imidlertid ikke imponert over respiratorene. Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) henviser til fagpersoner når det gjelder det tekniske og vil ikke kommentere kvaliteten tirsdag kveld.

– Dette er ganske langt fra det som kan kalles en respirator. Dette er en maskin som trykker på en Lærdalsbag, skriver hun.

Videre peker hun på at intensivbehandling av covid-19-syke pasienter kan være særlig utfordrende fordi de kan utvikle betennelsesutløst lungesvikt, og at ventilering av disse pasientene krever kunnskap og nitid oppfølging.

Ingeniør Eivind Gransæther, som hadde ideen til respiratorløsningen, sier til Dagbladet at han ikke tror at en respirator vil løse hele problemet. Han mener imidlertid at det er en del av løsningen.

– Jeg stilte med en idé basert på min forståelse. Den er basert på diskusjon med flere anestesileger underveis. Men jeg er ikke lege. Jeg støtter meg på andres kompetanse, og på FFI når det gjelder teknologiutviklingen, sier Gransæther og fortsetter:

– Det ville vært naivt å tro at en respirator løser hele problemet. Det er en sammensatt behandling, som krever mye av helsepersonell. Men det kan være en del av puslespillet. Men starter man ikke på puslespillet, blir man aldri ferdig.

På en pressekonferanse tirsdag kunngjorde statsminister Erna Solberg (H) at de norskproduserte nødrespiratorene skal øke kapasiteten på norske sykehus. Målet er at respiratorene skal være på plass 1. juni. Høie understreker på kvelden at rekruttering og opplæring er i gang.

Sverresdatter Larsen forteller at hun har fått sjokkerte meldinger både fra spesialsykepleiere og leger etter at nyheten om regjeringens bestilling ble kjent tirsdag ettermiddag.

Det er Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og bedriftene Servi og Lærdal Medical som samarbeider for å produsere nødrespiratorer i Norge. VG har vært i kontakt Lærdal Medical, som ikke ønsker å kommentere saken overfor avisen.

(©NTB)

Flere nyheter: