Menu
Sveriges utenriksminister Tobias Billström lover at det skal bli en slutt på den forrige regjeringens «feministiske utenrikspolitikk». Foto: TT / AP / NTB

Sveriges utenriksminister deler Tyrkias bekymring over PKK

Sveriges regjering lover slutt på «feministisk utenrikspolitikk» og deler Tyrkias bekymring når det gjelder PKK, sier utenriksminister Tobias Billström.

Av NTB | 24.10.2022 22:21:15

Tyrkia, EU og USA har satt PKK på sin liste over terroristorganisasjoner, og Billström lover at Sveriges nye borgerlige regjering vil føre en hard linje mot den kurdiske gruppen.

– Det blir ikke noe nonsens fra den svenske regjeringen når det kommer til PKK. Vi slutter helhjertet opp om en politikk som innebærer at terroristorganisasjoner ikke har rett til å drive virksomhet fra svensk territorium, sier han.

Billström understreker at Sverige vil overholde avtalen som er inngått med Tyrkia for å rydde vei for svensk Nato-medlemskap. Han lover samtidig at det skal bli slutt på den forrige regjeringens «feministiske utenrikspolitikk».

Tyrkia krever at Sverige slår hardt ned på PKK-aktivister i Sverige og utleverer dem. Under Nato-toppmøtet i juni undertegnet Sverige og Finland et såkalt omforent memorandum med Tyrkia der de lovet å ikke støtte kurdiske grupper i Syria som tyrkiske myndigheter kaller PKK-avleggere.

Sverige lovet også å oppheve våpenembargoen som ble innført da tyrkiske styrker rykket inn i Syria i 2019, samt vurdere Tyrkias begjæringer om å utlevere «terrormistenkte» kurdere som befinner seg i Sverige.

– Alt som står skrevet i memorandumet, og som alle tre parter er enige om, skal og må oppfylles av alle de tre partene, sier Billström.

– Men alt må gjøres på juridisk trygt vis, legger han til.

(©NTB)

Flere nyheter: