reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Sveriges tidligere ambassadør til Kina, Anna Lindstedt (bildet), anklages for å ha overtrådt sine fullmakter og risikerer i verste fall seks års fengsel for å ha holdt et møte som svenske myndigheter mener satte Sveriges forhold til Kina i fare. Arkivfoto: Leif R Jansson / TT / NTB scanpix

Sveriges tidligere ambassadør til Kina for retten

I dag starter rettssaken mot Sveriges tidligere Kina-ambassadør Anne Lindstedt. Hun anklages for å ha overtrådt sitt mandat da hun forhandlet med fremmed makt.

Av NTB | 05.06.2020 08:49:25

Politikk: Sentralt i saken er et hemmelig møte om den svensk-kinesiske forleggeren Gui Minhai, som sitter fengslet i Kina, og som Sverige forsøker å få løslatt.

Møtet ble holdt på et hotell i Stockholm i januar i fjor. Til stede var blant annet Guis datter Angela Gui og flere kinesiske forretningsfolk. Men i forbindelse med møtet ble datteren presset til å frastå fra å kritisere Kina.

Ifølge tiltalen har Lindstedt handlet på en måte som «innebærer fare for Sveriges fredelige forhold til Kina». Lovbruddet «egenmektighet ved forhandlingene med fremmed makt» kan gi opptil seks års fengsel, avhengig av hvordan det vurderes.

Rettssaken skal etter planen pågå i sju dager fram til 18. juni. Deler av rettssaken kommer til å holdes bak lukkede dører på grunn av hemmeligstemplet informasjon.

Det svenske utenriksdepartementet har nektet for at det hadde kjennskap til møtet.

(©NTB)

Flere nyheter: