reklame for Sheiken Bowling
Menu
Sveriges finansminister Magdalena Andersson la mandag fram budsjettforslaget for 2022. Her fra en tidligere pressekonferanse. Arkivfoto: Jessica Gow / TT / NTB

Sveriges regjering vil ha reformer for 74 milliarder i neste års budsjett

Sveriges rødgrønne regjering satser på helsevesenet og ekstra fri for foreldre i forslaget til statsbudsjett for 2022. Nå venter harde forhandlinger.

Av NTB | 20.09.2021 11:37:27

Økonomi og næringsliv: Budsjettforslaget inneholder utgifter på over 1.000 milliarder svenske kroner og ble mandag formiddag presentert av finansminister Magdalena Andersson.

Hele 74 milliarder er avsatt til nysatsinger, hvorav 23 milliarder til velferdsreformer og 5 milliarder nye midler til helse og omsorg.

Regjeringen trenger støtte fra både det liberalistiske Centerpartiet og det røde Vänsterpartiet for å få forlaget vedtatt i Riksdagen.

– Det er overhodet ingen selvfølge at vi kommer til å støtte budsjettet, sier partiets finanspolitiske talsperson, Matin Ådahl, til TT.

Vänsterpartiet er heller ikke fornøyd. Budsjettet inneholder mye bra, men er langt fra tilstrekkelig, understreker Ulla Andersson, partiets finanspolitiske talsperson.

Centerpartiet har krevd at Vänsterpartiet holdes utenom budsjettforhandlingene, mens Vänsterpartiet har levert inn en lang kravliste til regjeringen, som består av Socialdemokraterna og Miljöpartiet.

Den blå opposisjonen er ikke uventet misfornøyd med forslaget. Moderaterna er blant dem som mener at satsingene går feil vei, mens Sverigedemokraterna krever mer penger til rettsvesenet og politiet.

– Dette er et budsjett som skal ta Sverige framover etter pandemien, sa Andersson da hun presenterte forslaget.

– Det er klart at dette er tall som gjør en sosialdemokratisk finansminister stolt, la hun til.

På spørsmål om hva hun selv mener er viktigst, svarer hun:

– Vi kommer til å ansette flere politifolk, kutte koronakøene i helsevesenet og gjennomføre store grønne investeringer rundt omkring i Sverige. På den måten kommer det til å bli flere jobber, men tryggheten kommer også til å øke, sier hun ifølge SVT.

Centerpartiet signaliserer at budsjettforslaget inneholder flere positive innslag, men vil ikke gi sin umiddelbare støtte til forslaget.

Blant regjeringens reformer er en såkalt «familieuke», som regjeringen gikk til valg på i 2018. Den innebærer at foreldre til barn mellom 4 og 16 år kan være hjemme og få ut 80 prosent lønn i til sammen seks dager per år.

(©NTB)

Flere nyheter: