Menu
Partiløse Amineh Kakabaveh taler foran mistillitsavstemningen. Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB

Sveriges regjering reddet – justisministeren blir sittende

Riksdagsrepresentanten Amineh Kakabaveh avsto fra å stemme for mistillit mot Sveriges justisminister – dermed ble både han og regjeringen sittende.

Av NTB | 07.06.2022 13:16:36

Politikk: Mistillitsforslaget fikk kun 174 stemmer av 349. Dermed var det ikke flertall for å felle justisminister Morgan Johansson.

– Sverige er i en utsatt situasjon og trenger en handlekraftig regjering. Det er derfor bra at justisministeren kan fortsette sitt arbeid, sier Sveriges statsminister Magdalena Andersson på en pressekonferanse etter avstemningen.

Hun uttalte i forkant at dersom Johansson ble felt, så ville hele regjeringen gå av.

De fire opposisjonspartiene manglet én stemme for å få flertall for forslaget. Partiuavhengige Kakabaveh var tungen på vektskålen.

I pinsehelgen sa Kakabaveh etter møter med Socialdemokraterna at hun ennå ikke hadde bestemt seg for hva hun skulle skulle gjøre under avstemningen.

– Jeg har tenkt mye etter ulike møter med Socialdemokraterna og tatt flere runder i går kveld og i morges. Jeg bestemte meg på veien hit, sa hun i intervjuet.

Fredag varslet Kakabaveh at hun ville sørge for å felle Johansson dersom ikke regjeringen ga løfter om at Sverige ville opprettholde forbudet mot våpeneksport til Tyrkia og unnlate å terrorstemple flere kurdiske grupper.

Dermed ba hun i realiteten regjeringen si nei til kravene som Tyrkia stiller for å slippe Sverige inn i Nato.

– Partisekretæren har gitt meg et løfte om at det her ikke blir noen endringer på grunn av Nato-spørsmålet, sa Kakabaveh til SVT.

Hun sa også at hun kunne komme til å endre syn i timene før avstemningen dersom det kom andre signaler fra regjeringen.

– Problemet er at Erdogan kontrollerer politikken vår, hvilke politikere som skal si hva i Sverige, sa Kakabaveh med henvisning til Tyrkias president.

– Vi sosialdemokrater står for de avgjørelsene vi tar, det kan man alltid stole på, sa han.

Avtalen med Socialdemokraterna går ut på et fordypet samarbeid med det største politiske partiet blant syriske kurdere (PYD).

I tillegg har Kakabaveh sagt at avtalen omfatter støtte til kvinner, kurdiske minoriteter og andre organisasjoner i Syria.

Erdogan har sagt nei til svensk og finsk Nato-medlemskap med mindre de oppfyller en liste med krav fra Tyrkia.

De hevder blant annet at Sverige gir politisk støtte til Det kurdiske arbeiderparti (PKK) og den kurdiske militærstyrken i Syria, YPG. PKK anses av hele EU, og Sverige, som en terrororganisasjon.

YPG er en væpnet gren av PYD og var alliert med USA og Vesten i kampen mot IS.

Tyrkia likestiller PKK med YPG og sidestiller kampen mot IS med kampen mot kurderne.

Det er ikke første gang Kakabaveh får den svenske regjeringens skjebne i hendene. I fjor høst sørget hennes stemme for at Magdalena Andersson ble statsminister.

Kakabaveh representerte tidligere Vänsterpartiet.

Hun kom med motstridende beskjeder om hvordan hun ville stemme fram til mistillitsforslaget ble stemt over.

Tirsdag fremhevet Kakabaveh Johanssons prestasjon når det gjelder bekjempelse av æresdrap og vold mot kvinner, som grunn til ikke å felle justisministeren.

Tirsdag sa hun til SVT at hun bestemte seg samme morgen for at justisministeren «har levert».

Kakabaveh har lagt vekt på Sveriges relasjoner med kurderne og viktigheten av ikke å vike for Tyrkia og president Recep Tayyip Erdogan.

Socialdemokraternas partisekretær Tobias Baudin bekreftet deretter til nyhetsbyrået TT at partiet inngikk en avtale med Kakabaveh i høst, og at denne fremdeles gjelder.

Kakabaveh er selv svensk-kurdisk, og kravene hun stiller til den svenske regjeringen går ikke overens med kravene Tyrkia stiller til et svensk Nato-medlemskap.

Det var Sverigedemokraterna som reiste mistillitsforslag mot justisminister Johansson fordi de mener han ikke gjør nok for å bekjempe gjengkriminalitet.

Flere nyheter: