reklame for Sheiken Bowling
Menu
Statsminister Ulf Kristersson og Sveriges nye borgerlige regjering vil kutte kraftig i bistandsbudsjettet og bruker mer penger på forsvaret. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Sveriges borgerlige regjering varsler kraftig bistandskutt

Sveriges borgerlige regjering får krass kritikk fra opposisjonen for sitt budsjettforslag, der det blant annet legges opp til kraftig kutt i bistanden.

Av NTB | 08.11.2022 11:21:38

Økonomi og næringsliv: Budsjettforslaget legger opp til reformer som vil koste drøyt 38 milliarder kroner, går det fram av en pressemelding fra det svenske finansdepartementet.

– Det foreslås reformer for blant annet å støtte svenske husholdninger og bedrifter, styrke velferden, øke tryggheten og ruste opp forsvaret. Budsjettet inneholder også tiltak for mer fossilfri elektrisitetsproduksjon, lavere utslipp og renere miljø, heter det.

For å finansiere reformene vil statsminister Ulf Kristerssons borgerlige regjering blant annet kutte det svenske bistandsbudsjettet med nærmere 7 milliarder kroner neste år.

I 2024 vil bistandsbudsjettet bli 9 milliarder kroner lavere enn i dag, mens det i 2025 vil være 12 milliarder kroner lavere. Regjeringen vil også ta imot færre kvoteflyktninger.

Svenske kommuner og regioner skal få i underkant av 6 milliarder kroner mer å rutte med, mens den kraftkrevende industrien i landet skal få drøyt 2 milliarder kroner i støtte som kompensasjon for høye strømpriser.

– De bryter mot de fleste av sine større valgløfter, sier tidligere finansminister Mikael Damberg i Socialdemokraterna til Aftonbladet.

Han viser blant annet til Sverigedemokraternas løfte om å bruke 20 milliarder svenske kroner årlig på å reformere og styrke rettsvesenet.

– Det er satt av til sammen 1,4 milliarder kroner til dette i budsjettet, noe som ikke er et imponerende tall, sier Damberg.

– De legger ikke bare ned Miljødepartementet, men hele miljøpolitikken. Det er en skam for et land som Sverige, som har blitt sett på som et klimapolitisk foregangsland, sier han.

Vänsterpartiets finanspolitiske talsmann Ali Esbati er også nådeløs i sin kritikk av regjeringens budsjettforslag, både når det gjelder manglende satsing på klima og støtte til dem som sliter mest, blant annet som følge av høy inflasjon og økte kostnader.

– Det er de som har minst å rutte med som får det ekstra tøft, sier han.

– Det er overraskende og trist at nok et ledende giverland senker sine ambisjoner. Og spesielt nå når verden er i en alvorlig krise, sier generalsekretær Dagfinn Høybråten i Kirkens Nødhjelp.

– Dette kan få store konsekvenser for innsatsen for kvinners likestilling, hvor Sverige har vært spesielt fremtredende, men også for global helse og humanitær nødhjelp, sier han til NTB.

– Jeg syns det preges av tilbakeholdenhet, og det mener jeg er klokt. Dette er et budsjett som tar sikte på strukturelle reformer, for eksempel av rettsvesenet, snarere enn å gi støtte til husholdningene, sier hun.

Regjeringen vil trolig ikke motvirke den svenske riksbankens pengepolitikk og forbereder seg åpenbart på tøffere tider, tror Stråberg.

– Det er et restriktivt budsjett. Men når vi kommer inn i en lavkonjunktur neste år, og når arbeidsledigheten øker, så vil det trengs mer støtte til husholdningene, sier hun.

Regjeringen legger ellers opp til å styrke forsvarsbudsjettet med drøyt 4 milliarder kroner. Den vil fra 2024 også avskaffe den såkalte klimabonusen for kjøp av elbiler og samtidig kutte avgiftene på bensin og diesel.

Budsjettforslaget vekker sterke reaksjoner og omtales som sjokkerende og skammelig av opposisjonen i Sverige.

Miljöpartiets talsmann Per Bolund kaller budsjettet «kullsvart» og viser til omfattende kutt i overføringer til klimatiltak.

Den svenske regjeringens beslutning om å kutte kraftig i bistandsbudsjettet vekker også reaksjoner utenfor landets grenser.

Sjeføkonom Alexandra Stråberg i Länsförsäkringar kaller regjeringens forslag «et krisebudsjett, men uten stimulanser til husholdningene».

(©NTB)

Flere nyheter: