Menu
Sverigedemokraterna er på glid i synet på svensk Nato-medlemskap, men statsminister Magdalena Andersson og Socialdemokraterna mener nøytraliteten har tjent landet vel. Foto: TT / AP / NTB

Sverigedemokraterna åpner for Nato-medlemskap

Sverigedemokraterna er på glid i synet på svensk Nato-medlemskap, sier partiets utenrikspolitiske talsperson.

Av NTB | 04.03.2022 15:16:50

Politikk: – Vi følger den sikkerhetspolitiske utviklingen time for time. Og er det slik at flertallet i Finland svinger, og vi ser at et finsk medlemskap nærmer seg, så stiller dette seg i et helt annet lys, sier Aron Emilsson til Sveriges Radio.

Sverigedemokraterna har til nå holdt fast ved sitt prinsipielle standpunkt om svensk nøytralitet. Russlands invasjon av Ukraina har gjort at partiet nå likevel ikke vil utelukke Nato-medlemskap.

– Man kan ikke utelukke noe i den ekstreme sikkerhetspolitiske situasjonen som nå råder. Nå må man heve blikket og perspektivet fra de antakelser og analyser som man gjorde under helt andre forhold, sier Emilsson.

Sverige er ifølge meningsmålinger nå delt på midten i synet på Nato-medlemskap. I den siste målingen utført for Aftonbladet sier 51 prosent at de støtter medlemskap, mot 42 prosent for en måned siden.

Sveriges statsminister Magdalena Andersson og Socialdemokraterna mener derimot ikke at tiden er inne for å vurdere Nato-medlemskap.

– I en situasjon som denne er det viktig at Sveriges langvarige sikkerhetspolitikk står fast. At vi er forutsigbare og tydelige. Sverige har stått utenfor allianser i lang tid. Det har tjent Sveriges interesser vel, sa Andersson samme dag som russiske styrker krysset grensa til Ukraina.

(©NTB)

Flere nyheter: