Menu
Italia vant kampen om å arrangere vinter-OL i 2026. Foto: Laurent Gillieron / AP / NTB scanpix.

Sverige tapte kampen om vinter-OL for sjuende gang, Italia seiret

Den internasjonale olympiske komité (IOC) sa nei til Sverige for sjuende gang, og vinter-OL i 2026 skal arrangeres i Milano og Cortina d'Ampezzo i Italia.

Av NTB | 24.06.2019 18:34:52

Italia har arrangert vinter-OL to ganger tidligere. Cortina var først ute i 1956, mens i 2006 var Torino vert. Italias statsminister Giuseppe Conte var en av dem som var på scenen for å tale sin nasjons kandidatur tidligere mandag.

Sverige søkte for sjuende gang, men igjen tapte de kampen om å få lekene. De tapte for Norge og Lillehammer om å arrangere vinter-OL i 1994. Da var ikke svenskene bare skuffet, men også forbannet.

Svenskene kjørte inn tungt skyts på avslutningsdagen, men det hjalp ikke for søkerbyene Stockholm og Åre.

Med et budsjett på i overkant av 13 milliarder svenske kroner, trodde Sverige at de kunne få OL.

Mens 80 prosent av italienerne støtter opp om arrangementet, var det tilsvarende tallet for Sverige 60 prosent. Kanskje var det utslagsgivende for de 82 IOC-representantene som ga sin stemme i avstemningen i Lausanne.

Sveriges statsminister Stefan Löfven presenterte søknaden til forsamlingen tidligere mandag.

– Jeg snakket om at den svenske modellen innebærer at vi gjør ting sammen – idrettsbevegelsen, staten og næringslivet, sa statsminister Löfven etter presentasjonen.

Og la til:

– Jeg fortalte at vi skal tilbake til røttene, å ha fokus på idretten, de aktive og på gleden, sa Löfven. Statsministeren mente at det lå i svenskenes DNA at de ville leverte et stabilt arrangement.

I tillegg hadde de kjørt inn skyts i form av kronprinsesse Victoria og prins Daniel. Den tidligere NHL-stjernen Peter Forsberg var også plass for å kaste glans over svenskenes søknad. Næringslivet var representert ved Volvo-sjef Carl-Henrik Svanberg.

Likevel holdt det ikke helt inn for svenskene. Det var den italienske delegasjonen som kunne synge og danse etter avgjørelsen. Svenskene sto igjen skuffet tilbake som tapere.

4. oktober i 2018 bekreftet IOC at Sveriges var en av tre gjenstående søkerkandidater. 11. januar bekreftet Sverige at de ville søke og at regjeringen stilte seg bak søknaden.

IOC ville ikke være med på Sveriges søknad.

Dermed er det fortsatt slik at Sverige kun har arrangert ett OL. Det skjedde da sommer-OL i 1912 gikk av stabelen i Stockholm.

Flere nyheter: