Menu
Emil Forsberg jubler for scoring på straffespark mot Slovakia. Foto: Anatoly Maltsev / AP / NTB

Sverige mot EM-avansement – dette må til

Emil Forsberg scoret seiersmålet på straffe da Slovakia ble slått 1-0 i EM-kampen i gruppe E. Dermed er svenskene så godt som videre i mesterskapet.

Av NTB | 18.06.2021 18:23:10

Sport: Svenskene er solide i forsvar og har en god målvakt i Robin Olsen, men det offensive skremmer ingen, for søta bror hadde før kampen ikke scoret i sine tre siste EM-kamper. Det siste var dessuten et selvmål mot Irland i 2016.

Det snudde derimot etter 75 minutter da innbytter Robin Quaison ble meid ned av den slovakiske målvakten Martin Dúbravka inne i feltet. En soleklar straffe som ikke trengte noe VAR. Emil Forsberg satte straffen sikkert i mål.

– Det føles helt fantastisk. Jeg er veldig glad, sier Forsberg til SVT.

– Det var deilig å vinne. Vi gjør en halvbra 1. omgang, men i andre omgang spiller vi oss opp. Vi vet at vi er mentalt sterke, og det var en fantastisk prestasjon av Quaison som ordnet straffen, sier han.

Dermed er avansementet til åttedelsfinalen så godt som sikret for svenskene til tross for at de ikke har imponert så veldig så langt i EM.

Hovedpunktene i et mulig svensk avansement er målforskjell og antall scorede mål. Men til slutt kan både røde og gule kort samt poeng i EM-kvalifiseringen skille mellom videre EM-deltakelse.

Om to lag har samme antall poeng ved ferdigspilt gruppe vil poeng mellom de aktuelle lagene telle mest. Deretter vil målforskjell mellom de to lagene komme. Scorede mål teller tredje best.

Om det fortsatt skulle stå likt, gjelder målforskjell i alle gruppekampene, deretter gjelder flest scorede mål og flest antall seirer.

Skulle man ikke ha klart å finne en seierherre til nå gjelder disiplinærpoeng i gruppespillet. Røde kort teller tre poeng, mens gule kort teller ett poeng. To gule som leder til utvisning gir tre poeng. Det er altså om å ha minst disiplinærpoeng for avansement.

Etter disiplinærpoeng gjelder plassering i EM-kvalifiseringen.

Sverige åpnet annenomgangen litt friskere, men en frisk Alexander Isak i angrepet ble til tider litt for alene.

– Vi har fått en utrolig start på dette mesterskapet. Nå gjelder bare å få ladet batteriene så gjør vi det som bra som mulig, sier Isak, som ble kåret til banens beste spiller.

Svenskene var svært nær scoring etter en snau time. Ludwig Augustinsson fikk stå og heade fra seks-sju meter, og Dubravka fikk opp venstrehånden i en refleks og fikk slått ballen til corner.

Slovakia var vel vitende at det ville holdt med ett poeng mot Sverige for å ta seg videre. Sverige avslutter gruppespillet mot Polen, mens Slovakia skal ut mot Spania.

NRK-ekspert og tidligere norsk landslagssjef Egil «Drillo» Olsen hadde ikke særlig tro på at noen av lagene ville ta seg til semifinale i årets EM.

Gruppefavoritt Spania møter Polen lørdag, mens det i siste runde er duket for Sverige – Polen og Slovakia – Spania. Sannsynligheten er til stede for at flere av lagene vil havne på fire poeng etter gruppespillet.

I en svært innholdsfattig og kjedelig 1. omgang hadde Sverige flere pasninger den første halvtimen enn i hele kampen mot Spania. Det var et par småsjanser til begge lagene før hvilen.

I forkant hadde Slovakia en god mulighet, men Juraj Kucka ble avblåst for offside på Hamsiks frispark. Slovakia banket på sin side Polen noe overraskende med 2-1 og hadde gjort to endringer.

(©NTB)

Flere nyheter: