reklame for Sheiken Bowling
Menu
Dette mikroskop-bildet viser forskjellige typer apekopp-virus. Foto: Cynthia S. Goldsmith / Russell Regner / CDC / AP / NTB

Sverige klassifiserer apekopper som allmennfarlig sykdom

Den svenske regjeringen har fattet et vedtak om å klassifisere sykdommen fra apekopper som allmennfarlig.

Av NTB | 20.05.2022 15:00:59

Medisin og helse: – Klassifiseringen gir adgang til å iverksette smitteverntiltak med sikte på å hindre videre spredning, sier sosialminister Lena Hallgren i en pressemelding.

Vedtaket fra regjeringen kommer etter en forespørsel fra Folkhälsomyndigheten (FHM) torsdag, da Sverige registrerte sitt første tilfelle av virussykdommen.

At apekopper blir klassifisert som allmennfarlig sykdom vil si at den svenske smittevernloven trer i kraft.

– De fleste tilfellene er milde, og jeg kan bekrefte at vi har skaffet oss flere doser med vaksiner som er effektive mot apekopper, sier helseminister Saijid Javid i Storbritannia ifølge Sky News.

Han hadde fredag et møte med helseministrene i de andre G7-landene hvor han orienterte om hva de vet om situasjonen så langt.

Frankrike og Tyskland registrerte sine første tilfeller fredag.

Viruset overføres vanligvis fra dyr til mennesker, men kan også unntaksvis overføres gjennom nærkontakt mellom mennesker. Smitten kan være seksuelt overførbar, og ifølge FHM utgjør seksuell kontakt en risiko.

Fredag ble det oppdaget flere nye tilfeller av apekopper i Europa, blant annet elleve nye tilfeller i Storbritannia.

Apekopper er vanligvis mest utbredt i deler av det sentrale Afrika. Sykdommen som følger av viruset, er vanligvis ikke dødelig, men viser seg ofte gjennom feber, muskelsmerter, hovne lymfeknuter, frysninger, utmattelse og vannkopplignende utslett på hender og ansikt.

(©NTB)

Flere nyheter: