Menu
De nye virusvariantene er urovekkende, sier Sveriges statsminister Stefan Löfven. Nå innfører Sverige innreiseforbud for alle utlendinger som ikke kan vise fram fersk, negativ koronatest. Foto: Jonas Ekströmer / TT / NTB

Sverige innfører innreiseforbud og sender soldater til grensa

Sverige innfører innreiseforbud for alle utlendinger uten negativ koronatest, og det svenske forsvaret skal bistå med å vokte grensen mot Norge.

Av NTB | 03.02.2021 16:38:21

Medisin og helse: Koronatesten som må framvises, skal i utgangspunktet være mindre enn 48 timer gammel. Personer under 18 år er unntatt fra kravet.

Utlendinger som er bosatt i Sverige og ansatte i transportsektoren er også unntatt fra innreiseforbudet, som innføres på forespørsel fra Folkhälsomyndigheten.

Årsaken er frykt for at nye virusmutasjoner skal spre seg i Sverige.

– De nye virusvariantene er urovekkende, sier statsminister Stefan Löfven, som onsdag opplyste at innreiseforbudet gjelder til 31. mars.

Ifølge SVT kommer det svenske forsvaret til å etterkomme forespørselen og sende personell til åtte grenseoverganger mot Norge.

Sverige har innført innreiseforbud fra Norge, som gjelder til og med 14. februar. Det kan bli aktuelt å forlenge dette forbudet, understrekes det fra svenske myndigheters side.

Alle som ankommer Sverige, anbefales i tillegg å holde seg hjemme i én uke etter ankomst og bes om å ta koronatest på dag fem.

Tidligere gjaldt innreiseforbudet for alle utlendinger utenfor EU og EØS, samt Danmark og Norge.

Svensk politi har bedt forsvaret om bistand til å vokte grensa mot Norge, ifølge Svenska Dagbladet.

Svenske statsborgere oppfordres også til å teste seg når de returnerer fra utlandet, dersom de ikke har gjort dette på forhånd. Utlendinger får ikke anledning til å teste seg på grensen.

Flere nyheter: