Menu
Sveriges sosialminister Lena Hallengren bekrefter at hun har innledet en dialog med norske og danske kolleger om rekruttering av helsepersonell fra nabolandene. Foto: Jessica Gow/TT / NTB

Sverige i samtaler med Norge og Danmark om hjelp til sykehusene

Sosialminister Lena Hallengren har snakket med kolleger i Norge og Danmark etter at svenske sykehus har luftet muligheten for å låne personell fra nabolandene.

Av NTB | 29.05.2021 00:07:38

Politikk: Et drøyt år ut i pandemien er det svenske helsevesenet fortsatt under hardt press, skriver SVT. Sykehuspersonell har overfor kanalen uttrykt bekymring for bemanningssituasjonen før sommeren, og tatt til orde for å låne inn ressurser fra Norge og Danmark.

– Klokka tikker. Vi trenger hjelp, sa David Konrad, som leder operasjons- og intensivavdelingen på Karolinska universitetssykehus, til kanalen.

– For meg har det vært viktig at det har vært enighet mellom Sverige, Danmark og Norge om at det ikke finnes noen kriterier eller avtaler som skal oppfylles, og at det ikke finnes noen hinder som gjør det vanskeligere for svenske regioner å rekruttere i sommer, sier hun til SVT.

– Helseminister Bent Høie har hatt samtaler med sin svenske kollega om eventuell bistand til Sverige. Sverige har hatt en alvorlig smittesituasjon, og har hatt det lenge, seier Korkunc.

Han sier videre at det kan være aktuelt å hjelpe til med både utstyr og personell.

Organisasjonen Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) ba forrige uke regjeringen om å formelt spørre nabolandene om hjelp. Hallengren sier at det er innledet en dialog.

Statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H) i Helsedepartementet bekrefter overfor NRK at helsemyndighetene i Norge har fått en uformell forespørsel, men ingen formell.

(©NTB)

Flere nyheter: