Menu
Sveriges statsminister Stefan Löfven holdt torsdag pressekonferanse om koronasituasjonen. Foto: Anders Wiklund/TT / NTB

Sverige forlenger koronarestriksjonene

De svenske koronarestriksjonene forlenges ytterligere. Dermed blir det ikke noe av lettelsene som var forespeilet fra 3. mai.

Av NTB | 22.04.2021 13:34:57

Kultur og underholdning: Som ventet bekreftet statsminister Stefan Löfven torsdag at det ikke blir noen lemping på reglene for offentlige tilstelninger og sammenkomster. Beslutningen er i tråd med Folkhälsomyndighetens (FHM) råd.

– Når belastningen på helsevesenet avtar og smittespredningen går ned, først da er regjeringen innstilt på å heve restriksjonene. Men vi er ikke der ennå, derfor avventer vi, sier statsministeren.

Den siste uken er det i gjennomsnitt registrert drøyt 4.500 nye smittetilfeller og 13 koronarelaterte dødsfall per dag, ifølge tall fra FHM. Så langt har pandemien kostet nesten 14.000 mennesker livet.

– Det er veldig tøft, men nå er vi på oppløpssiden, og vi må hjelpe hverandre å stå fast, holde ut og bite tennene sammen, var oppfordringen fra Löfven.

Grunnen er at smittespredningen fortsatt er omfattende, og at belastningen på sykehusenes intensivkapasitet er høy.

Dermed må konsertsaler, kinoer og idrettsarrangører trolig vente før de får lov til å slippe inn flere enn dagens forordning åpner for. Når det gjelder restauranter, butikker og treningssentre, er det FHM selv som bestemmer reglene uten å måtte gå veien om regjeringen. Også disse restriksjonene videreføres.

FHM-direktør Johan Carlsson sier det ikke nødvendigvis er nok å stanse offentlige tilstelninger.

– Alle former for privat feiring der det kan oppstå trengsel, er også upassende, sier han på den samme pressekonferansen.

Sosialminister sier alle har et ansvar for å bidra til å få ned smittespredningen og sier de som har fått vaksine, også må unngå å bidra til trengsel.

FHM håpet først at det kunne lempes på begrensningene for offentlige tilstelninger og sammenkomster allerede 11. april, men så ble dette utsatt til 3. mai. Før torsdagens pressekonferanse med Löfven var anbefalingen å forlenge tiltakene til 17. mai.

I tillegg har kommunene mulighet til å innføre lokale forbud mot å samles på steder der man frykter at det vil oppstå trengsel. Uppsala og Lund har valgt å gjøre dette i forkant av valborgsmesseaften, som feires den siste kvelden og natten i april.

(©NTB)

Flere nyheter: