Menu
Statsminister Stefan Löfven ber folk bli hjemme i påsken, dersom de ikke trenger å reise. Arkivfoto: Janerik Henriksson/ T T / NTB scanpix

Sverige forbyr samlinger med flere enn 50 personer

Sverige holder fortsatt igjen på restriksjonene under koronautbruddet, men forbyr nå samlinger med over 50 personer. Dødstallet har steget til 92.

Av NTB | 27.03.2020 15:17:35

Politikk: Innstrammingen av de svenske koronatiltakene ble kunngjort av statsminister Stefan Löfven på en pressekonferanse fredag. Han ba også svenskene om å bruke folkevett og advarte om at det kan komme flere restriksjoner etter hvert.

Fram til nå har grensen for offentlige tilstelninger vært på 500 personer, men fra søndag er det kun lov med tilstelninger med maks 50 personer. Det gjelder både private og offentlige arrangementer.

Beslutningen ble tatt i et ekstraordinært regjeringsmøte tidligere fredag og etter råd fra det svenske folkehelseinstituttet.

– Vi har en situasjon der det fortsatt er stor smittespredningen i Stockholm og påtakelig spredning også andre steder i landet, sier han.

Statsminister Löfven sier den som handler i strid med myndighetenes råd og anbefalinger, bærer et stort ansvar.

– Du som ikke trenger å reise, bli hjemme. Det er alvor nå, sa Löfven og fastslo at mye er forandret på kort tid.

Sverige har noen av de minst restriktive smitteverntiltakene i Europa, noe som kritikere har kalt et stort eksperiment.

Flere samfunnstopper deltok på fredagens pressekonferanse, både innen helse og politi. Budskapet fra alle var klart: Dette må folk ta på alvor. Blant annet ble folk advart mot å besøke eldre slektninger.

Helsedirektør Johan Carlson sier tiltakene rundt offentlige arrangementer har fungert bra så langt, men at det likevel er på tide med en innstramming.

– Sverige og det svenske folket settes på prøve av koronaviruset. Liv, helse og arbeidsplasser er truet. Vi skal komme oss gjennom dette sammen. Regjeringens mål er å stoppe spredningens så mye som mulig, sier Löfven og legger til at det kan komme ytterligere tiltak. Han ber også folk unngå reiser i påsken.

Sverige hadde fredag registrert over 3.000 smittede og 92 døde. Noen av de nye dødstallene skyldes at det er oppdaget flere tidligere dødsfall der pasientene var koronasmittet.

(©NTB)

Flere nyheter: