reklame for Sheiken Bowling
Menu
Svensker bør bruke munnbind i offentligheten, som når de ferdes her i julepyntede Drottninggatan i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT via AP/NTB

Svenske Vetenskapsakademien anbefaler bruk av munnbind

Kungliga Vetenskapsakademien i Sverige anbefaler folk å bruke munnbind i offentligheten og innendørs og avviser påstanden om at det gir falsk trygghet.

Av NTB | 19.11.2020 12:53:41

Medisin og helse: Sverige er et av få land i verden som ennå ikke har anbefalt munnbindbruk til befolkningen i kampen mot koronaviruset. Spørsmålet ble igjen avvist av statsminister Stefan Löfven da han mandag innførte nye, strenge tiltak og la ned forbud mot samlinger på mer enn åtte.

Kungliga Vetenskapsakademien anbefaler torsdag svensker å bruke munnbind når man omgås innendørs eller i offentligheten.

– Munnbind minsker antall partikler som går ut fra den som er smittet, og antall partikler som går inn i den som risikerer å bli smittet, sier Staffan Normark, professor i molekylær mikrobiologi og smittevern.

Viruset kan være luftbårent, viser studier akademiet har gjennomgått, og munnbind som dekker nese og munn bidrar til å redusere smittefaren. Normark avfeier påstanden om at munnbind gir falsk trygghet og at folk som ikke håndterer munnbindet rett øker smitterisikoen.

– Det er betydelig overdrevet, sier han. Ingen av studiene akademiet har gjennomgått, tyder på at munnbind kan forårsake smitte, ifølge Normark.

(©NTB)

Flere nyheter: