Menu
Fredag ble det første smittetilfellet påvist i Sverige. Pasienten, som hadde besøkt Wuhan-området i Kina hvor utbruddet startet, er innlagt på dette sykehuset i Jönköping. Foto: Mikael Fritzon / TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix

Svenske myndigheter mener Wuhan-viruset er en fare for samfunnet

Det nye coronaviruset skal kategoriseres som en samfunnsfarlig sykdom, opplyser regjeringen i Sverige.

Av NTB | 01.02.2020 16:15:59

Medisin og helse: Det betyr ikke at myndighetene anser Wuhan-viruset som farligere enn før, men dreier seg om beredskapen i møte med den smittsomme sykdommen.

Beslutningen trer i kraft ved midnatt natt til søndag og ble fattet under et ekstraordinært møte lørdag etter anmodning fra folkehelsemyndighetene.

– Vi vil at smittevernlegene og helsevesenet skal ha tilgang til alle verktøy dersom det skulle bli nødvendig, sier sosialminister Lena Hallengren.

Leger kan for eksempel få økt myndighet til å ta beslutninger om tvungen karantene og isolasjon.

Viruset kan arte seg som en mild forkjølelse eller ha et alvorlig forløp med dødelig utgang, først og fremst for eldre og personer med svekket helse.

Myndighetene definerer samfunnsfarlige sykdommer som sykdommer som kan spres i samfunnet på en måte som innebærer alvorlige forstyrrelser, eller overhengende risiko for en alvorlig forstyrrelse, i viktige samfunnsfunksjoner.

– Vi vil at det skal kategoriseres som samfunnsfarlig, hvilket gir oss mulighet til å sperre av større områder og ta beslutninger om karantene, sa generaldirektør Johan Carlson i Folkhälsomyndigheten om det nye coronaviruset fredag.

Kvinnen var symptomfri da hun kom hjem til Sverige for en uke siden, men begynte å hoste på tirsdag.

Hun holdt seg hjemme i to dager, før hun tok kontakt med helsevesenet og ble isolert. Kvinnen er ikke alvorlig syk og har det bra, opplyste leger fredag.

Tidligere har Sverige klassifisert ebola, sars og kopper som allmenn- og samfunnsfarlige sykdommer som krever ekstraordinære smitteverntiltak.

Samme dag ble det første smittetilfellet bekreftet i Sverige. Den kvinnelige pasienten, som ble syk etter å ha besøkt Wuhan-området i Kina hvor utbruddet startet, er isolert på en infeksjonsklinikk i Jönköping.

(©NTB)

Flere nyheter: