reklame for Sheiken Bowling
Menu
Diplomater og utenlandske hjelpearbeidere har fått stadig mer begrenset bevegelsesfrihet i Kim Jong-uns Nord-Korea, og de svenske diplomatene i Pyongyang har nå pakket sammen. Foto: AP / NTB scanpix

Svenske diplomater har forlatt Nord-Korea

Diplomatene ved Sveriges ambassade i Pyongyang har pakket sammen og forlatt Nord-Korea.

Av NTB | 18.08.2020 10:23:07

Politikk: Ambassaden holdes fortsatt åpen av lokalt ansatt personell, sier pressevakt Sara Brynedal i svensk UD.

En av årsakene til at de svenske diplomatene har forlatt Nord-Korea, er at utenlandske diplomater har fått stadig mer begrenset bevegelsesfrihet i landet.

– Situasjonen for diplomater og internasjonale organisasjoner er den siste tiden blitt stadig forverret, inkludert vansker med å reise rundt, ta imot diplomatpost og lignende. Det har blant annet sammenheng med covid-19-pandemien, sier Brynedal.

Om det også er politiske årsaker til at de svenske diplomatene har pakket sammen i Pyongyang, ønsker hun ikke å svare på.

Sverige har spilt en viktig rolle i forholdet mellom Nord-Korea og USA, som ikke har offisielle diplomatiske forbindelser med landet.

Svenske diplomater har ofte representert amerikanerne i kontakten med regimet i Pyongyang og også vært sentrale i å legge til rette for nedrustningssamtaler i Sverige mellom de to landene.

I desember gikk imidlertid Nord-Koreas forhandlingsleder Kim Myong-gil hardt ut mot Sverige og anklaget dem for å blande seg for mye inn i samtalene.

– Hvis den svenske siden oppfører seg som en baksetesjåfør, kan det anses som urimelig. Den svenske siden burde forstå situasjonen ordentlig og oppføre seg, sa han.

(©NTB)

Flere nyheter: