reklame for Sheiken Bowling
Menu
Kinas ambassadør til Sverige Gui Congyou har som kinesiske myndigheters representant i Sverige kommet med så kontroversielle uttalelser og trusler at han er blitt kalt inn på teppet hos den svenske utenriksministeren. I november truet han med motreaksjoner mot Sverige hvis Gui Minhai fikk tildelt Tucholsky-prisen av svenske PEN. Foto: Jonas Ekstromer / TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix

Svensk forlegger dømt til fengsel i Kina

Den fengslede svenske forleggeren Gui Minhai er dømt til fengsel i ti år i en kinesisk domstol i byen Ningbo.

Av NTB | 25.02.2020 06:01:23

Økonomi og næringsliv: Gui Minhai (55) har sittet fengslet i Kina siden 2015. Han er nå dømt til ti års fengsel og er fradømt sine politiske rettigheter i fem år, skal de gå fram av dommen.

Gui Minhai er svensk statsborger av kinesisk opprinnelse. I 2012 startet han et forlag i Hongkong som utga bøker som det kinesiske kommunistpartiet har erklært forbudt. Gui ble først fengslet for å ha avslørt kinesiske statshemmeligheter. Han er nå dømt for å ha gitt informasjon videre til utenlandsk etterretning.

Domstolen i den østlige byen Ningbo i Zhejiang-provinsen sa tirsdag at Gui i 2018 hadde søkt om å få tilbake sitt kinesiske statsborgerskap, men det er ikke klart om forleggeren hadde sagt fra seg sitt svenske statsborgerskap.

Forleggeren forsvant da han i 2015 var på reise i Thailand. Samtidig forsvant fire ansatte fra bokhandelen hans i Hongkong. Året etter sto Gui Minhau fram på kinesisk TV og erkjente at han hadde forlatt Kina uten å sone en fengselsstraff på to år for sin rolle under et uaktsomt bildrap et tiår tidligere.

Etter at han var blitt løslatt ble Gui på nytt arrestert i januar 2018 da han var på vei til en lege i Beijing sammen med to svenske diplomater. Under et intervju en måned senere kritiserte han svenske myndigheter for å bruke hans sak for å oppnå politisk gevinst. Den uavhengige forfatterorganisasjonen PEN international omtalte intervjuet som iscenesatt.

Det er også avdekket at den kinesiske ambassaden i Sverige har tatt direkte kontakt med flere av de største mediehusene i landet for å få dem til endre omtalen av saken.

I desember sa Kinas ambassadør i Sverige Gui Congyou at Kina kommer til å trappe ned samarbeidet med Sverige, både når det gjelder kultur, handel og økonomi.

I november i fjor ble Gui tildelt Tucholsky-prisen av svenske PEN. Hans datter, som også er svensk statsborger, har arbeidet for farens løslatelse i Sverige.

Gui erklærte seg skyldig under rettssaken og vil ikke anke dommen, opplyste retten.

Den svenske regjeringen har gjentatte ganger kritisert kinesiske myndigheter for pågripelsen, noe som har påvirket forholdet mellom landene på flere områder. Den motsatte veien har Kina reagert på måten svenske medier har omtalt saken og flere ganger bedt den svenske regjeringen om å gripe inn.

(©NTB)

Flere nyheter: