Menu
Sveits feirer Remo Freulers (t.h.) scoring mot Serbia. Foto: Petr David Josek / AP / NTB

Sveits videre etter VM-thriller: – En herlig kamp

Sveits stengte igjen etter pause og slo Serbia 3-2 i fredagens målfest i fotball-VM. Seieren sendte mellomeuropeerne til åttedelsfinale.

Av NTB | 02.12.2022 23:16:51

Sport: I en kamp som til tider var amper på både banen og benkene, kom Sveits best ut takket være Remo Freulers scoring tidlig etter hvilen. Seieren viste seg å være helt nødvendig for å ta seg videre sammen med Brasil.

Kamerun slo overraskende de søramerikanske favorittene og ville rappet andreplassen om Sveits hadde spilt uavgjort. Serberne var avhengig av å vinne selv og at Brasil ikke tapte. Ingen av delene slo til.

Tirsdag skal Sveits bryne seg på Portugal i VMs første utslagsfase.

– Vi er veldig glade. Dette var en herlig kamp, sa Sveits-keeper Gregor Kobel etter å ha voktet buret i Yann Sommers sykefravær.

Lagene byttet på å inneha annenplassen i gruppen flere ganger bare i løpet av første omgang, som endte 2-2. Ifølge statistikktjenesten Opta var det første gang det ble scoret to mål av hvert av lagene i én VM-omgang siden oppgjøret mellom England og Argentina i 1998.

Annen omgang ble en kontrast med bare én scoring. Den sto Freuler for etter bare tre minutter.

– Før pause kom vi ikke opp i nivå, men siden kom vi tilbake og vant. Jeg er stolt over laget, og det er mye følelser i dette. Vi ville roe spillet ned, men det var tøft, sa Fabian Schär.

Etter at begge lag hadde kommet til hver sin store sjanse, åpnet Xherdan Shaqiri målkontoen i årets mesterskap etter rundt 20 minutter. Sveits kom seg inn i Serbia-boksen, der Djibril Sow spilte en smart pasning til Shaqiri. Vingen hamret ballen via et Serbia-bein og bak en utspilt Vanja Milinkovic-Savic.

Det var Shaqiris femte VM-scoring i sin ellevte kamp. Han ble matchvinner da lagene møttes i puljespillet i 2018-VM. I tillegg er Shaqiri kun den tredje til å score i alle de tre siste VM-sluttspillene sammen med Lionel Messi og Cristiano Ronaldo.

Sveits var uten en syk førstekeeper Yann Sommer i oppgjøret, men kanskje hadde heller ikke han greid å stå imot de serbiske superspissene.

Like før pause utlignet Breel Embolo og gjorde at kampen om avansement levde videre inn i annen omgang. Allerede to minutter ut i omgangen sendte Freuler sveitserne i ledelsen. De broderte seg fint inn i 16-meteren, der Ruben Vargas bidro med en svært flott hælflikk før Freuler hamret ballen i mål fra kloss hold.

Sveits tok seg også til åttedelsfinale i 2018-VM, der det ble stopp for Sverige. Serbia ryker ut av puljespillet i sitt fjerde VM på rad. De var ikke med i 2014.

Men like etterpå var lagene like langt igjen. Aleksandar Mitrovic møtte et flott innlegg fra Dusan Tadic og stanget ballen kontant i hjørnet. Etter 35 minutter sende Dusan Vlahovic Serbia i ledelsen med en flott avslutning langs bakken.

(©NTB)

Flere nyheter: