Menu
Mario Gavranovic sikret ekstraomganger for Sveits mot Frankrike mandag. Foto: Robert Ghement/Pool via AP / NTB

Sveits vant straffedrama mot Frankrike – klar for kvartfinale etter fotballfyrverkeri

Keeper Yann Sommer reddet straffesparket fra superstjernen Kylian Mbappe og sendte Sveits til EM-kvartfinale i et ellevilt fotballdrama mandag.

Av NTB | 28.06.2021 23:54:05

Sport: Mbappé var alene om å ikke score i straffesparkkonurransen etter at det sto 3-3 etter 120 minutters spill.

Dermed detonerte et heroisk kjempende sveitsisk mannskap en fotballbombe av de helt sjeldne. Keeper Sommer sto til slutt igjen som den store helten sammen med tomålsscorer Haris Seferovic.

De franske kjempefavorittene fikk på sin side aldri den enkle veien til kvartfinalene som mange hadde sett for seg. Til slutt måtte det straffesparkkonkurranse til å avgjøre dramet i Bucuresti.

I forkant hadde aktørene i Bucuresti levert et fotballfyrverkeri som inneholdt noe nær alt.

1-0-scoringen i første omgang som ga sveitserne en tidlig ledelse og sendte sjokkbølger gjennom den franske leiren var flott. Et presist innlegg havnet på hodet til Haris Seferovic, som styrte ballen ned i hjørnet bak keeper Hugo Lloris.

Frankrike slet på sin side med å komme til klare målsjanser, og kunne havnet i ytterligere trøbbel da Sveits fikk straffe etter ti minutters spill i annen omgang. Keeper Hugo Lloris reddet imidlertid forsøket fra Ricardo Rodríguez på mesterlig vis.

I stedet smalt det i motsatt ende. Karim Benzema ble foran EM hentet tilbake på laget etter mange års fravær. Den avgjørelsen så ut til å kunne være gull verdt.

Spissveteranen, som scoret 23 mål for Real Madrid denne sesongen, vartet opp med en lekker detalj da han tok med seg ballen og vippet inn 1-1-scoringen. Langt enklere var 2-1-målet, der Benzema igjen var sistemann på ballen etter forarbeid av Kingsley Coman, Kylian Mbappé og Antoine Griezmann.

Paul Pogba fikk kjempetreff fra distanse da han sendte ballen i krysset til 3-1 med et kvarter igjen å spille. Da så all spenning ut til å være blåst bort, men et hardt kjempende sveitsisk mannskap ville det annerledes.

Reduseringen til 2-3 var av det vakre slaget signert Seferovic, og med få sekunder igjen av ordinær tid fullbyrdet innbytter Mario Gavranovic opphentingen og skjøt den elleville EM-kampen til ekstraomganger.

De forble målløse, og dermed måtte straffer til. Der var Sveits best.

I kvartfinalen er det duket for oppgjør mellom Sveits og Spania i St. Petersburg. Den kampen går kommende fredag.

Spania måtte ha ekstraomganger for å sikre sin kvartfinalebillett mot Kroatia mandag. Kampen endte 5-3 etter 120 minutters spill.

I den sveitsiske leiren var gleden enorm etter kampslutt, og med god grunn. Arsenal-profilen Granit Xhaka og lagkameratene hadde vært gjennom en berg-og-dalbane i følelser. Etter å ha manges EM-favoritt på gaffelen allerede tidlig i annen omgang, snudde kampen to ganger.

Den sveitsiske straffebommen så ut til å ha gitt Frankrike et formidabelt momentum, mens sveitserne virket en smule resignerte.

(©NTB)