reklame for Sheiken Bowling
Menu
Sveagruva på Svalbard blir nå permanent stengt. Den siste produksjonen fra gruva var i 2016. Foto: Tor Richardsen / NTB scanpix

Svea-gruva på Svalbard stengt etter 100 år

Onsdag stengte Svea Nord-gruva på Svalbard. Dermed er over hundre års gruvedrift i Svea avsluttet for godt.

Av NTB | 04.03.2020 13:31:23

Økonomi og næringsliv: Det har vært kullproduksjon i Svea siden 1916.

– På en dag som dette går våre tanker til alle arbeiderne som har gjort en innsats i dette spesielle samfunnet, og spesielt til de som har mistet livet opp gjennom årene, sier administrerende direktør Jan Morten Ertsaas i Store Norske Spitsbergen Kulkompani.

Svea Nord-gruva har vært i drift siden 1999. Det siste kullet kom ut av gruva 8. april 2016, og det var da hentet ut om lag 32 millioner tonn.

På det meste var det rundt 400 ansatte i Svea. I forbindelse med statsbudsjettet for 2018 besluttet Stortinget å avvikle gruvedriften i Svea og Lunckefjell.

Alle spor av moderne gruvedrift i området Svea og Lunckefjell skal nå fjernes. Prosjektet er anslått å koste i alt 2,5 milliarder kroner, men den endelige prisen kan bli høyere.

– Stengningen av Svea Nord markerer en viktig milepæl i arbeidet med å rydde opp etter kulldriften i Svea og Lunckefjell. Oppryddingsprosjektet vil pågå i flere år, sier næringsminister Iselin Nybø (V).

Store Norske Spitsbergen Kulkompanis datterselskap SNG er byggherre for oppryddingsprosjektet, på oppdrag fra Næringsdepartementet.

Store Norske skal fortsatt drifte Gruve 7 for å forsyne kullkraftverket i Longyearbyen med kull.

(©NTB)

Flere nyheter: