Menu
Sjur Ole Svarstad avbildet i Val di Fiemme i 2018. Foto: Terje Pedersen / NTB

Svarstad tar over langrennskvinnene: – Ærefullt og spennende

Sjur Ole Svarstad får oppgaven med å løfte norsk kvinnelangrenn i årene som kommer. Stryningen har signert en toårskontrakt med skiforbundet.

Av NTB | 19.05.2022 12:46:06

Sport: Svarstad tiltrer i jobben 1. juni. Da tar han fatt på sesongens første samling på Sognefjellet.

– Det føles ærefullt og spennende. Det er en stor dag, sier Svarstad til NTB.

40-åringen går inn i en periode uten de største stjernene på landslaget. Nylig var det slutt for både Therese Johaug og Maiken Caspersen Falla, men det ser ikke Svarstad kun negativt på.

– Jeg ser på det som en spennende mulighet. Vi er i angrepsposisjon nå som profilene har gitt seg.

Svarstad har i første omgang skrevet under en toårskontrakt med Norges Skiforbund, men han ser allerede lenger fram i tid.

– Det kommer et VM i Trondheim i 2025, så det er ekstremt viktig at vi jobber tålmodig mot det.

Han har allerede erfaring fra landslagsmiljøet. Mellom 2016 og 2018 var Svarstad en del av trenerteamet til Roar Hjelmeset på kvinnesiden. Før det var han hovedtrener for rekruttlandslaget i fem år.

– Jeg har mange gode minner fra forrige periode jeg var trener i skiforbundet langrenn. Det var derfor enkelt å si ja til denne utfordringen. Jeg har alltid hatt et stort engasjement for langrennssporten, både topp og bredde, og kommer selv fra et lite idrettslag på Vestlandet. De siste årene har jeg jobbet med rekrutteringsarbeid lokalt, og nå er det tilbake til toppidretten, sier Svarstad i en pressemelding fra forbundet.

– Etter en omfattende rekrutteringsrunde fra en stor søkermasse, er vi svært fornøyd med å ha landet avtale med Sjur Ole Svarstad, sier langrennssjef Espen Bjervig og fortsetter:

– Nå fortsetter arbeidet for å finne trenerkollegaen til Sjur Ole, og han er naturlig nok med i dialogen.

Svarstad håper det kommer på plass raskt i opptakten til en sesong der VM i Planica (februar og mars) blir høydepunktet.

– Det er klart at det hadde vært best for meg å få en medtrener så fort som mulig. Det er mange jenter og mye å ta tak i, sier han til NTB.

I alt var det 23 søkere på de to ledige stillingene. Det har i flere uker vært klart at hovedjobben kom til å gå til en mann. Ingrid Wigernæs (94) var første og hittil eneste kvinne som har trent et norsk elitelandslag i langrenn.

– Det er overraskende at ingen jenter søker på hovedtrenerjobben, men vi har noen søkere på (assistent) trenerjobben. Kanskje er dette et resultat av at det er blitt jobbet for dårlig med å rekruttere kvinnelige trenere i flere år. Det er synd, men ikke noe nytt at det er få som ønsker slike jobber eller vil søke på dem, sa rådgiver Baard Lund til Adresseavisen i april.

Han jobber for Kaluna Nordic og har bistått skiforbundet med å få på plass et nytt trenerapparat.

Han ble valgt etter en bred ansettelsesprosess. Skiforbundet fikk ekstern konsulenthjelp på veien.

Ole Morten Iversen varslet etter OL at han ikke kom til å forlenge kontrakten etter fire år som hovedtrener for langrennskvinnene. Et par uker senere ga assistenten Ola Vigen Hattestad samme beskjed.

(©NTB)