Menu
En kvinne jobber med å strikke sokker på en fabrikk i Funan i Anhui-provinsen sentralt i Kina. Landets økonomi la nettopp bak seg det svakeste kvartalet siden koronapandemien brøt ut på tampen av 2019. Foto: Chinatopix / AP / NTB

Svakeste kvartal for Kinas økonomi siden pandemien brøt ut

Kinas økonomi vokste med 0,4 prosent i årets andre kvartal, sammenlignet med samme periode i fjor. Kvartalet var det dårligste siden koronapandemien brøt ut.

Av NTB | 15.07.2022 05:10:41

Økonomi og næringsliv: Utviklingen knyttes til koronanedstengninger og problemer i eiendomsmarkedet.

Til sammenligning var veksten i første kvartal 4,8 prosent. I løpet av årets første måneder seks vokste økonomien samlet sett med 2,5 prosent fra fjoråret, noe av det laveste de siste tre tiårene.

Kinas svært strenge koronastrategi, med strenge nedstengninger i forbindelse med ethvert utbrudd, rammer økonomien hardt.

Særlig hardt har det gått utover enkelte av Kinas største byer, blant annet finanssenteret Shanghai, denne våren, ettersom mer smittsomme omikronvarianter har gjort sitt inntog.

Stagflasjon er et symptom på nedgangstider i økonomien og leder som oftest til høy arbeidsledighet.

I perioden april til juni krympet økonomien med 2,6 prosent fra forrige kvartal. Kina har kun registret nedgang én gang de siste tiårene, og analytikere forventer av de siste resultatene dra helårsveksten ned enda mer.

Veksten i industrien steg imidlertid med 3,9 prosent i juni, en oppgang fra 0,7 prosent fra mai da koronarestriksjonene var på vei bort. Detaljhandelen tok seg opp med 3,1 prosent etter at det stupte med 6,7 prosent måneden før.

Arbeidsledigheten i byene gikk ned til 5,5 prosent i juni, ifølge NBS. Ledigheten var dog betydelig høyere for personer i alderen 16 til 24 år og var på 19,3 prosent.

I Shanghai hvor bruttonasjonalprodukt (BNP) stupte 13,7 prosent i andre kvartal, var arbeidsledigheten på 12,5 prosent.

– Følgene av epidemien ser ut til å vedvare. Risikoen for stagflasjon i verdensøkonomien øker også, sier talsmann Fu Linghui i det kinesiske statistikkbyrået NBS.

– Den økonomiske veksten er mye lavere enn potensialet ettersom frykten for nye covid-utbrudd fortsetter å påvirke forbrukerne og bedriftenes holdninger, sier sjeføkonom Zhiwei Zhang i investeringsselskapet Pinpoint Asset Management.

(©NTB)

Flere nyheter: