Menu
Leder i Sosialistisk Venstreparti (SV) Audun Lysbakken, fremmet torsdag et krav om nei til de nye basene i forhandlingene om ny langtidsplan for Forsvaret. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

SV vil stanse amerikanske militærbaser i Norge

Regjeringen er åpen for å tillate mobile amerikanske militærbaser på norsk jord, men SV protesterer.

Av NTB | 06.11.2020 03:23:15

Politikk: Det amerikanske marinekorpset vil ha midlertidige, mobile baser i Nord-Norge for å støtte den amerikanske marinens operasjoner mot russiske ubåter.

De foreslåtte basene skal ikke være faste installasjoner, men nødvendig utstyr skal forhåndslagres i Norge. Nå varsler SV kamp mot amerikanerne på Stortinget.

– Vi ønsker ikke mer permanent amerikansk aktivitet i Norge. Amerikanere mer inn i norske farvann og inn på norsk jord er å bidra til økt spenning. Det er feil vei å gå, sier SV-leder Audun Lysbakken til Klassekampen.

Lysbakken fremmet torsdag et krav om nei til de nye basene i forhandlingene om ny langtidsplan for Forsvaret.

– Vi mener at nøkkeloppgaver for forsvaret av Norge skal utføres av det norske Forsvaret, sier SV-lederen.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) skriver i en epost at det amerikanske marinekorpset vurderer «behovet for å etablere mobile, fremskutte midlertidige baser» i Norge.

Han understreker at det ikke er bestemt om dette konseptet skal brukes i Norge, og at norsk basepolitikk ligger fast, altså at fremmede makter ikke skal ha permanente baser for stridskrefter på norsk grunn i fredstid.

(©NTB)

Flere nyheter: