Menu
Frode Berg har ikke fått lese EOS-rapporten om sin egen sak. Her med kona Anita Berg under lanseringen av boka «I grenseland. Historien om Frode Berg» sist høst. Arkivfoto: Øyvind Nordahl Næss / NTB

– Regjeringen tviholder på hemmeligholdet

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) har for andre gang avslått Stortingets ønske om å avgradere en kortversjon av EOS-utvalgets rapport om Frode Berg-saken.

Av NTB | 07.04.2021 10:39:13

Politikk: Hele rapporten er gradert etter sikkerhetsloven, og i et brev til Stortinget viser Bakke-Jensen til nasjonale sikkerhetsinteresser i avslaget for en offentlig kortversjon, skriver VG.

Folk flest får dermed ikke vite om EOS-utvalget har avdekket kritikkverdige forhold i saken. EOS-utvalget er Stortingets kontrollutvalg for de hemmelige tjenestene.

Det vakte oppsikt da Forsvarsdepartementet valgte å hemmeligstemple hele rapporten, trass i at EOS-utvalget selv ønsket mest mulig offentlighet om innholdet.

– Jeg reagerer sterkt på at regjeringen tviholder på hemmeligholdet og hindrer den åpne og demokratiske kontrollen av etterretnings- og sikkerhetstjenestene våre. Hemmeligholdet er unødvendig, EOS-utvalget er tydelig på at det vi har bedt om avgradering av, ikke er skadelig å vise fram. Her gjemmer regjeringen seg bak hemmelighold fordi det er behagelig, sier han.

Øvstegård sier det nå vil bli aktuelt for Stortinget å tvinge fram avgradering gjennom et vedtak.

– Jeg tror dessverre det blir nødvendig, og at SV vil måtte ta til orde for det, sier han.

Berg har erkjent at han var i Russland på oppdrag fra E-tjenesten, men har fortalt at han følte seg presset til å utføre oppdraget.

Førstkommende mandag skal det holdes en lukket høring på Stortinget. Der vil både nåværende og daværende forsvarsminister stille. Også EOS-utvalget og E-tjenesten vil være representert.

SVs Freddy André Øvstegård, som sitter i Stortingets særskilte komité i saken, mener hemmeligholdet er unødvendig.

Heller ikke Frode Berg har fått lese rapporten om sin sak. Den pensjonerte grenseinspektøren ble pågrepet av russisk sikkerhetspoliti i desember 2017 og dømt til 14 års fengsel for spionasje. Han tilbrakte nesten to år i fengsel før han ble benådet i november 2019.

(©NTB)

Flere nyheter: