Menu
Frode Berg har ikke fått lese EOS-rapporten om sin egen sak. Her med kona Anita Berg under lanseringen av boka «I grenseland. Historien om Frode Berg» sist høst. Arkivfoto: Øyvind Nordahl Næss / NTB

– Regjeringen tviholder på hemmeligholdet

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) har for andre gang avslått Stortingets ønske om å avgradere en kortversjon av EOS-utvalgets rapport om Frode Berg-saken.

Av NTB | 07.04.2021 19:09:26

Politikk: Hele rapporten er gradert etter sikkerhetsloven, og i et brev til Stortinget viser Bakke-Jensen til nasjonale sikkerhetsinteresser i avslaget for en offentlig kortversjon, skriver VG.

Folk flest får dermed ikke vite om EOS-utvalget har avdekket kritikkverdige forhold i saken. EOS-utvalget er Stortingets kontrollutvalg for de hemmelige tjenestene.

Det vakte oppsikt da Forsvarsdepartementet valgte å hemmeligstemple hele rapporten, trass i at EOS-utvalget selv ønsket mest mulig offentlighet om innholdet.

– Jeg reagerer sterkt på at regjeringen tviholder på hemmeligholdet og hindrer den åpne og demokratiske kontrollen av etterretnings- og sikkerhetstjenestene våre. Hemmeligholdet er unødvendig, EOS-utvalget er tydelig på at det vi har bedt om avgradering av, ikke er skadelig å vise fram. Her gjemmer regjeringen seg bak hemmelighold fordi det er behagelig, sier han.

Øvstegård sier det nå vil bli aktuelt for Stortinget å tvinge fram avgradering gjennom et vedtak.

– Jeg tror dessverre det blir nødvendig, og at SV vil måtte ta til orde for det, sier han.

Også Rødt-leder Bjørnar Moxnes har flere ganger bedt om en avgradering av rapporten.

– Det er en veldig høy terskel for å gjøre et slikt vedtak, men muligheten ligger der, slik at hemmeligholdet ikke kan brukes som en politisk bekvemmelighet, men bare til å beskytte faktisk informasjon om rikets sikkerhet, sier Andersen.

Han vil høre med komiteen om det er stemning for å fremme et slikt forslag.

Berg har erkjent at han var i Russland på oppdrag fra E-tjenesten, men har fortalt at han følte seg presset til å utføre oppdraget.

Førstkommende mandag skal det holdes en lukket høring på Stortinget. Der vil både nåværende og daværende forsvarsminister stille. Også EOS-utvalget og E-tjenesten vil være representert.

SVs Freddy André Øvstegård, som sitter i Stortingets særskilte komité i saken, mener hemmeligholdet er unødvendig.

Dag Terje Andersen (Ap), som leder den særskilte komiteen i saken, sier til VG at han er skuffet over svaret fra forsvarsministeren. Han vil nå ta opp med komiteen om de skal fremme et eget lovforslag om avgradering.

Heller ikke Frode Berg har fått lese rapporten om sin sak. Den pensjonerte grenseinspektøren ble pågrepet av russisk sikkerhetspoliti i desember 2017 og dømt til 14 års fengsel for spionasje. Han tilbrakte nesten to år i fengsel før han ble benådet i november 2019.

(©NTB)

Flere nyheter: