Menu
SV og MDG ber olje- og energiminister Sylvi Listhaug (Frp) om å stoppe Equninors planer om oljeboring utenfor Australia. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

SV og MDG ber Listhaug skrinlegge oljeboring

Equinor skal bore etter olje i Australbukta på sørkysten av Australia. Nå ber SV og MDG olje- og energiminister Sylvi Listhaug (Frp) om å stoppe planene.

Av NTB | 12.01.2020 20:39:41

Økonomi og næringsliv: – Australia står i brann, en brann som er kraftig forsterket av menneskeskapte klimaendringer. Listhaug må be Equinor skrinlegge planene om oljeboring i Australbukta, sier Lars Haltbrekken (SV) til Dagbladet.

Haltbrekken mener at man nesten bokstavekig talt kaster mer bensin på skogbrannene ved å bore etter olje i området. Han etterlyser at Equinor tar mer ansvar for det selskapet gjør utenlands.

Han får støtte fra Une Aina Batholm i MDG, som kaller det en provokasjon at statlig eide Equinor presser på for oljeboring utenfor Australia, samtidig som stor store deler av landet står i full brann.

– De som nå rammes av flammehavet, må stå og se på at Equinor kjemper for å pumpe opp et produkt i deres egen bakgård som vil bidra til å eskalere problemet med branner og ekstremvær, sier Bastholm til avisen.

Olje- og energiminister Sylvi Listhaug mener at dette er en sak mellom Equinor og australske myndigheter.

– Jeg forventer at Equinor gjennomfører sin virksomhet i tråd med lokale og internasjonale lover og regler, statens forventninger om bærekraft og Equinors egne etiske retningslinje, sier olje- og energiminister Sylvi Listhaug (Frp).

Har troen på Equinor

Equinor opererer internasjonalt og forholder seg til lover og regler i det området som de har aktivitet i, sier energipolitisk talsmann Terje Halleland (FrP).

Han understreker at Equinor ikke kommer til å gjøre noe i Australia som ikke australske myndigheter ønsker de skal gjør, og gir tillatelse til.

– Jeg har så god tro på Equinor som selskap at jeg ser på det som en stor fordel at det er Equinor som er utførende med sin kompetanse og erfaring, sier Halleland til Radio Haugaland og fortsetter.

– Det er ikke sikkert at andre selskaper ville hatt det, og det er det som ville vært alternativet, sier Halleland.

(©NTB)

Flere nyheter: