Menu
Jørgen Graabak fikk en enkel oppgave med å gå Norge inn til gull. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Suveren norsk lagseier i kombinert – tangerte gullrekorden

Espen Bjørnstad, Espen Andersen, Jens Lurås Oftebro og Jørgen Graabak gikk inn til et suverent OL-gull i lagkonkurransen i kombinert.

Av NTB | 17.02.2022 13:41:36

Sport: Kvartetten tok Norges 14. gull i Beijing-lekene. Det er tangering av rekorden fra de forrige vinterlekene i Pyeongchang, der også Tyskland vant 14 gull. Canada vant like mange i 2010, men ingen har vunnet flere.

Bjørnstad, Andersen og Oftebro hadde gått et fantastisk løp fram til Graabaks sisteetappe. Han startet den med ti sekunders forsprang og var aldri i fare for å gi det fra seg. Tyskland tok sølvet 54,9 sekunder bak de suverene nordmennene. Japan kom like bak på bronseplass.

Medaljen er Graabaks tredje i Beijing-lekene, mens Oftebro tok sin andre. Bjørnstad kunne feire sin første OL-medalje, mens både Graabak og Andersen var med da det norske laget tok sølv i 2018.

Bjørnstad ble vraket til konkurransen i stor bakke da Jarl Magnus Riiber ble friskmeldt etter sin koronaisolasjon, men Riiber fikk det ikke helt til å stemme. Dermed fikk Bjørnstad muligheten i lagkonkurransen, og han sviktet absolutt ikke.

Tyskland fikk imidlertid problemer da Eric Frenzel måtte gi noen sekunder på tredje etappe. Oftebro rykket mot slutten og skaffet Graabak ti sekunder forsprang til Japan og Østerrike.

Graabak økte forspranget i store deler av siste etappe og sikret norsk gull.

Det norske laget hadde et flott utgangspunkt etter hoppingen med 2.-plass og bare åtte sekunder opp til Østerrike. Der var det Andersen og Bjørnstad som leverte best for Norge, og begge var sentrale også i langrennet.

I forkant av langrennet var kombinertsjef Ivar Stuan klar på at de skulle være taktisk smarte. Bjørnstad gikk først for Norge og leverte en flott etappe. Han vekslet sammen med Østerrike, Tyskland og Japan. De fire lagene var samlet også etter Andersens etappe.

(©NTB)