Menu
Hege Riises J19-landslag tapte finalen i EM mot Spania. Foto: Berit Roald / NTB

Surt overtidstap for Norges J19-landslag i EM-finalen: – Det er bittert

Det norske J19-landslaget måtte gi tapt med 1-2 i EM-finalen mot Spania lørdag. Landslagstrener Hege Riise måtte skuffet innse at Spania avgjorde på overtid.

Av NTB | 09.07.2022 18:31:30

Sport: Finalen var Norges første siden 2011, da J19-landslaget med blant andre Ada Hegerberg, Caroline Graham Hansen og Guro Reiten tapte 1-8 i finalen mot Tyskland.

Finalen elleve år senere ble langt jevnere, men Norge måtte til slutt gi tapt.

– Det er bittert, sa landslagstrener Hege Riise til NFFs nettsted, etter finalen som startet så lovende.

For Iris Omarsdottir ga de norske ungjentene ledelsen etter fem minutter. Målet ble framprovosert av Thea Kyvåg, som vant ballen før hun lekkert spilte fram Omarsdottir foran mål. Stabæk-spissen scoret sikkert.

Men Spania dominerte kampen og utlignet etter 37 minutter ved Ane Elexpuru, som utnyttet svakt forsvarsspill fra Norge.

Spania fikk et mål kontroversielt annullert for offside etter 41 minutter og presset på for ledermålet da Norge fikk en utrolig sjanse etter 68 minutter. Kyvåg fikk skyte på blank kasse fra to meter, men avslutningen med utsiden av foten seilet utenfor.

Det utnyttet Spania, som scoret vinnermålet tre minutter på overtid ved Júlia Bartel.

– Det er kjipt å tape kampen på overtid. Alle er skuffa nå, sa Riise, før hun minnet om at mesterskapet har vært en stor opptur for Norge.

– Det har vært ekstremt god jobbing av både spillere og støtteapparatet over tid. Dette har vært en fantastisk erfaring for alle oss som har vært med.

Finaletapet var Norges femte totalt i J19-EM. Norge har aldri vunnet gull i J19-EM og må vente enda litt til.

– Jeg er jo selvfølgelig skuffa. Det går ikke vår vei i dag og det er noe dritt å slippe inn i siste tilleggsminutt. Akkurat nå er det veldig tungt, men det er en enorm prestasjon av oss å være i finalen. sier Norges kaptein Julie Aune Jorde.

Panengstuen hadde en matchvinnerredning på tampen av semifinalen mot Frankrike og den tidlige redningen mot Spania gjorde at Norge kunne ta ledelsen etter fem minutter av finalen.

Kyvåg og Omarsdottir har vist seg ordentlig fram i mesterskapet og gjorde alt rett på Norges åpningsmål. Kyvåg dro på seg to forsvarsspillere etter å ha kjempet til seg ballen og spilte fram Omarsdottir i riktig tidspunkt. 18-åringen banket ballen i mål.

– Vi fikk kontringen som vi så for oss at kunne komme. Det var en fantastisk kontring, sa landslagstrener Riise om Norges mål.

Landslagssjefen forventet at Spania ville ha ballen mye og det var også kampbildet resten av 1. omgang. Utligningen til Spania kom derimot ikke fra etablert angrepsspill.

Snaut ti minutter før hvilen utlignet Spania etter at et utspill fra Panengstuen ble headet tilbake bak Norges forsvar. Lyns Maria Fink bommet i klareringsforsøket og sendte Ane Elexpuru alene med keeper. Avslutningen til den spanske spissen var akkurat god nok til å overliste Panengstuen, som fikk en hånd på ballen.

Spania hadde klart initiativet i kampen også etter pause, men Norge fikk en enorm mulighet til å ta ledelsen etter 68 minutter. Kyvåg ble spilt i bakrom og fikk et åpent mål å sette ballen i, etter at hennes første avslutning ble reddet av keeper. Men da hele målet sto og gapte klarte Kyvåg å sette ballen utenfor fra to meter.

Den forspilte muligheten var den siste store sjansen Norge fikk i finalen. Det norske laget holdt lenge unna mot Spanias offensiv, men like før dommer skulle blåse og sende kampen til ekstraomganger scoret Bartel. Innbytter Carmen Alvarez dro seg flott fri i boksen og spilte inn til Bartel foran mål.

Dermed ble det finaletap i J19-EM for Norge for femte gang. Flere av Norges unge håpefulle la seg ned på bakken og gråt da sluttsignalet lød, mens Spania kunne juble for EM-gull.

Tross skuffelse i finalen kan Norge og landslagstrener Hege Riise gå med hevet hode etter et flott mesterskap.

Finalen kunne fort hatt en annen karakter fra start. Like før åpningsmålet til Omarsdottir, fikk Fiamma Iannuzzi avsluttet fra sju meter og så ut til å sende Spania i føringen. Det ville ikke Selma Panengstuen ha noe av, for Kolbotn-keeperen slang seg kjapt til siden og avverget til corner.

Etter 42 minutter jublet Spania for det de trodde var et ledermål. Barcelona-talentet Martina Fernandez avsluttet i boksen etter en corner, men Iannuzzi sto i offsideposisjon. Spanjolen så ikke ut til å hindre sikten til Panengstuen, men linjedommer hadde flagget oppe og målet ble annullert.

(©NTB)

Flere nyheter: