Menu
Magnus Carlsen kunne trekke på smilebåndet med gode resultater på andre dag av den første turneringen i Champions Chess Tour. Foto: Carina Johansen / NTB

Sur avslutning for Carlsen etter tre strake seirer

Magnus Carlsen så ut til slå tilbake med en perfekt søndag etter en elendig åpning på Champions Chess Tour-sesongen, men måtte tåle tap i siste parti.

Av NTB | 20.02.2022 22:01:37

Sport: Carlsen tok bare fire poeng av tolv mulige da den første turneringen i Champions Chess Tour ble satt i gang lørdag. Da ble det én seier, én remis og to tap.

Søndagens motstandere var svakere på papiret, og det utnyttet Carlsen. Nordmannen vant tre strake partier før tapet mot Rameshbabu Praggnanandhaa i siste parti. Carlsen er uansett helt i toppsjiktet og godt inne blant de åtte som går videre til kvartfinale.

Likevel kunne dagen endt enda bedre om han hadde greid å fullføre seiersrekken. Carlsen hadde et spillemessig overtak i siste parti mot 16 år gamle Praggnanandhaa fra India, men nordmannens konge ble satt under press.

Da tabbet Carlsen seg ut. Dermed kunne Praggnanandhaa til slutt innkassere seieren.

Champions Chess Tour spilles over ni onlineturneringer i løpet av året.

Kostenjuk vant VM i hurtigsjakk på kvinnesiden, men kom til partiet mot Carlsen med fire strake tap fra første dag i bagasjen. Oppgaven ble ikke lettere mot den norske verdensener.

I neste parti hadde heller ikke Carlsen særlig problemer med hvite brikker mot tyske Vincent Keymer.

Det så tidlig stygt ut for Carlsen i tredje parti mot den amerikanske 18-åringen Hans Niemann, men han hentet seg mesterlig inn igjen.

I fjerde parti virket Carlsen å følge samme oppskrift mot Praggnanandhaa. Etter at den unge inderen hadde hatt et tidlig overtak, tok Carlsen over fordelen både på stilling og tid.

Nordmannen hadde flere brikker på brettet, men Praggnanandhaa satte Carlsens konge i en vanskelig posisjon. Det gjorde at nordmannen brukte mye tid på å finne sitt neste trekk. Det endte med et feiltrekk som ga motstanderen et overtak Carlsen aldri klarte å overkomme.

31-åringens finalemotstander fra VM i langsjakk, Jan Nepomnjasjtsjij, leder med 19 poeng.

Mandag venter fire nye partier for Carlsen. Motstanderne blir da vietnamesiske Le Quang Liem, canadiske Eric Hansen, kinesiske Ding Liren og polske Jan-Krzysztof Duda. Både Ding og Hansen er foran Carlsen på tabellen.

Grunnspillet avsluttes med tre nye partier tirsdag. Kvartfinalene spilles onsdag og turneringen avsluttes kommende helg.

Det er den første av ni turneringer i Champions Chess Tour. I fjor vant Carlsen tre av ni turneringer på touren, før han sikret seier i finalen i oktober.

Carlsen var storfavoritt i søndagens første parti mot Alexandra Kostenjuk, selv med svarte brikker.

Tross tapet mot Praggnanandhaa har Carlsen klatret til 5.-plass på tabellen. Han står med 13 av 24 poeng.

(©NTB)