reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Hesten Propulsion og trener Daniel Redén etter Elitloppet søndag. Nå er det mørke skyer på himmelen. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB scanpix

Superhest mistenkes for «juks»: Milliontraveren Propulsion trolig nervesnittet

Svensk travsport er rystet etter mulig nervesnitting hos idolet Propulsion. Han vant Elitloppet og fikk 3 millioner kroner så sent som søndag.

Av NTB | 03.06.2020 10:49:08

Sport: Propulsion ble onsdag ilagt midlertidig startforbud mens saken utredes. Svensk Travsport (ST) utelukker ikke at hesten kan bli fratatt premier fra løp i Sverige. Blir seieren i Elitloppet strøket, vil norskfødte Cokstile rykke opp som vinner.

Det var norske Trav- og Galopp-Nytt som tirsdag meldte om saken. Opplysningene lå åpent ute hos både amerikanske og canadiske hestesportsmyndigheter og fulgte de offisielle papirene alle hester har.

Det dreier seg om såkalt nervesnitting. Det strider helt mot reglene i mange land, deriblant Norge og Sverige, å starte hester som har fått gjennomført slike inngrep. I tilfellet Propulsion skal dette ha skjedd i Nord-Amerika før han ble kjøpt og hentet til Sverige.

TGN forklarer: – En slik nervesnitting har som formål å fjerne nerveimpulsene. På den måten kjenner man ikke smerte. Nervene kan vokse sammen igjen, men ofte snittes de på en måte som gjør at man tar ut en bit av nerven, og da vokser de ikke sammen igjen.

Propulsion er en av travgale Sveriges mest populære hester de siste tiårene. Søndag vant han «endelig» Elitloppet i sitt femte forsøk. Han har tidligere også seiret i det mange anser som verdens hardeste travløp, Prix d’Amérique.

Til sammen er det blitt 35 millioner kroner i premiepenger på hesten.

Treneren Daniel Redén gikk fra himmel til helvete på kort tid. Søndag feiret han Elitloppet-triumfen. Tirsdag kom nyheten om at Propulsion kan ha konkurrert på ulovlig grunnlag i sin karriere i Sverige.

– Dette kom som et sjokk. Jeg vet ikke hva som har skjedd i USA, sier Redén til Travronden.

– Han ville ha totalhavarert og knust sine egne bein, sier Redén.

Svenske travmyndigheter har satt i gang omfattende undersøkelser.

Det er ikke mange ukene siden en piskesituasjon i Sverige skapte sinne. En italiensk stallgutt ga sin hest to harde piskeslag før et løp. Hesten ble nektet start, og både trener og stallmann fikk harde straffer med bot og utelukkelse.

Nå spekuleres det om saken kan føre til flere rettssaker. Vil eiere av hester som ble nummer to bak Propulsion i ulike løp gå rettens vei for å bli tilkjent seieren?

Han mener at Propulsion ikke kunne prestert som han gjorde år etter år om han ikke hadde hatt nervetrådene i orden.

(©NTB)

Flere nyheter: