reklame for Utvik Autoservice
Menu
Den sudanske militslederen Ali Kushayb blir nå straffeforfulgt av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) for forbrytelser mot menneskeheten. Foto: Peter Dejong / AP / NTB scanpix

Sudansk militsleder tiltalt for grove krigsforbrytelser

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har tiltalt den sudanske militslederen Ali Kushayb for over femti forbrytelser mot menneskeheten og folkeretten.

Av NTB | 15.06.2020 15:49:20

Kriminalitet og rettsvesen: Ali Mohammed Ali Abdul Rahman Ali, kjent som Ali Kushayb, overga seg i forrige uke i Den sentralafrikanske republikk, etter å ha vært ettersøkt i 13 år.

Ifølge ICCs arrestordre skal 63 år gamle Kushayb ha kontrollert flere tusen medlemmer av Janjaweed-militsen, og fungert som et kontaktpunkt mellom militsen og sudanske myndigheter.

Kushayb selv sier anklagene ikke er sanne.

Janjaweed-militsen ble brukt for å slå ned på et opprør som i 2003 oppsto i Darfur-regionen i Vest-Sudan. Militsen er anklagd for å stå bak massedrap og massevoldtekt på sivile. Rundt 300.000 personer har blitt drept, og 2,7 millioner fordrevet.

Kushayb er anklagd for å ha koordinert og deltatt i angrepene, og tiltalt for blant annet mord og voldtekt. I mars 2004 skal han ved en anledning ha vært involvert i drapet på over hundre personer.

Blir han funnet skyldig, kan han bli dømt til fengsel på livstid.

(©NTB)

Flere nyheter: