Menu
President Donald Trump var fredag på telefon med lederne i Sudan og Israel, som er blitt enige om å normalisere sitt diplomatiske forhold. Foto: Alex Brandon / AP / NTB

Sudan normaliserer forholdet til Israel og fjernes fra USAs terrorliste

Sudan fjernes fra USAs liste over land som støtter terrorisme, og normaliserer forholdet til Israel, opplyser Trump-regjeringen.

Av NTB | 23.10.2020 18:38:04

Politikk: Sudan er dermed det tredje arabiske landet som i år normaliserer forholdet sitt til Israel, etter De forente arabiske emirater og Bahrain.

– Sudan og Israel har blitt enige om å normalisere forholdet seg imellom. Enda et stort steg mot fredsbygging i Midtøsten når nok et land slutter seg til Abraham-avtalen, skriver Trump-medarbeider Judd Deere på Twitter.

Kunngjøringen kom rett etter at Trump erklærte at Sudan fjernes fra amerikanernes liste over land som støtter terrorisme.

Dette skjer etter at Sudan har overført 335 millioner dollar, drøye tre milliarder kroner, til en konto med midler til amerikanske terrorofre og familiene deres.

Trump tvitret mandag at Sudan ville bli fjernet fra listen så snart overføringen fant sted.

– Denne dagen markerer et monumentalt framskritt i det bilaterale forholdet mellom USA og Sudan, og en omdreining for Sudan, sier Trumps pressesekretær Kayleigh McEnany.

Avgjørelsen må nå formaliseres i Kongressen.

Sudan var inkludert på terrorlista fordi Sudans tidligere leder Omar al-Bashir på 90-tallet tillot al-Qaida, og terrorgruppas leder Osama bin Laden, å oppholde seg landet. Sudan har vært på den amerikanske terrorlista siden 1993.

Al-Bashir ble styrtet i fjor etter store demonstrasjoner.

(©NTB)

Flere nyheter: