Menu
Studien omfatter 1.100 koronapasienter i Spania. Her fra Severo Ochoa-sykehuset ved Madrid. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB

Studie: Sju av ti intensivpasienter opplever senvirkninger av korona

Sju av ti personer som har fått intensivbehandling mot covid-19, melder om senvirkninger, ifølge en ny studie.

Av NTB | 13.03.2021 10:08:26

Medisin og helse: Pustevansker og tretthet er typiske senvirkninger som mange opplever. Men smerter i muskler og ledd er også senfølger som blir oversett, mener den danske professoren Lars Arendt-Nielsen ved Aalborg Universitet.

Studien omfatter 1.100 koronapasienter som var innlagt på intensivavdelinger i Spania under den første koronabølgen i våres.

Arendt-Nielsen har ledet studien, som viser at 70 prosent av pasientene opplever senvirkninger sju måneder etter innleggelsen. De melder i snitt om to eller tre senvirkninger.

– Vi er en anelse overrasket over at så mange pasienter opplever senfølger så relativt lang tid etter at de ble innlagt, og også at det er så relativt mange senfølger per pasient, sier Arendt-Nielsen, som er smerteforsker.

Studien viser også at risikoen for senfølger etter en innleggelse med koronavirus, er større hvis man har hatt smerter i muskler og ledd under sykdomsforløpet eller sliter med det i forkant.

– Vi vet at immunsystemet frigir masse stoffer når det skal bekjempe virus og bakterier, sier professoren.

(©NTB)

Flere nyheter: