reklame for Sheiken Bowling
Menu
En covid-19-syk pasient får behandling på et sykehus i Roma. En ny svensk studie viser at østrogen kan gi bedre beskyttelse mot alvorlig sykdomsforløp av covid-19. Foto: Gregorio Borgia / AP / NTB

Studie: Østrogen kan beskytte mot alvorlig koronasykdom

Kjønnshormonet østrogen kan ha en viss beskyttende effekt mot å bli alvorlig syk og dø av covid-19, ifølge en ny studie fra universitetet i Uppsala.

Av NTB | 15.02.2022 08:12:50

Vitenskap og teknologi: Oppdagelsen av den tilsynelatende beskyttende effekten østrogen har, kan være en forklaring på hvorfor menn i større grad dør av covid-19, sier forskerne. Østrogen er som kjent et kvinnelig kjønnshormon.

– Resultatene er så interessante at det er berettiget å fortsette med kliniske studier, sier Malin Sund, professor og forfatter av studien. Den er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet BMJ Open.

– Det er imidlertid helt uaktuelt å begynne å eksperimentere med kosttilskudd, da østrogen kan gi en rekke mer eller mindre alvorlige bivirkninger og bør kun tas i samråd med lege, understreker hun.

2.500 av dem inntok østrogentilskudd som del av en behandling for plager ved overgangsalder, mens 200 inntok østrogendempende legemidler etter kreftbehandling, og en kontrollgruppe tok ingen legemidler knyttet til østrogen i det hele tatt.

Det viste seg da at risikoen for å dø av covid-19 i gruppen som tok østrogentilskudd, var halvert sammenlignet med kontrollgruppen, hvor dødeligheten var 4,6 prosent.

Studien ble utført før det fantes en vaksine mot koronaviruset, så det kan heller ikke slås fast i hvilken grad østrogen reduserer risikoen for vaksinerte kvinner.

En tidligere svensk studie med testosterondempende legemidler kunne ikke påvise at den høyere dødeligheten blant menn med koronasykdom skyldes nettopp testosteronnivået. Forskjellen i dødeligheten kan derfor skyldes østrogen, noe forskerne vil undersøke nærmere.

I studien deltok nesten 15.000 kvinner i alderen 50 til 80 år som ble diagnostisert med covid-19 mellom 4. februar og 14. september 2020.

Gruppen som tok østrogendempende legemidler, hadde høyest risiko for alvorlig sykdom og død, men personene i den gruppen var både eldre og hadde gjennomgått kreftbehandling, noe som i seg selv øker risikoen. Årsakssammenhengen med østrogen kan derfor ikke slås fast.

(©NTB)

Flere nyheter: