Menu
En dose av vaksinen fra Pfizer og Biontech gjøres klar for bruk ved Sykehuset Østfold. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Blanding av vaksiner kan gi flere symptomer

Personer som får to vaksinedoser fra ulike produsenter, kan få flere bivirkninger enn de som får begge doser fra samme produsent, viser en foreløpig studie.

Av NTB | 13.05.2021 06:24:40

Vitenskap og teknologi: Studien Com-Voc ble satt i gang i Storbritannia i februar og har sett på bivirkninger fra en gruppe som fikk første dose av AstraZenecas vaksine og deretter en dose av Pfizer/Biontechs vaksine, og en gruppe som fikk første dose av vaksinen fra Pfizer/Biontech og til slutt en dose av AstraZenecas vaksine.

I begge tilfeller ble dosene satt med fire ukers mellomrom, og i begge tilfeller meldte deltakerne om flere milde og moderate bivirkninger enn når man får begge dosene fra samme vaksineprodusent, melder nyhetsbyrået PA.

Bivirkningene dreide seg om symptomer som kuldefornemmelser, utmattethet, hodepine og følelse av feber, og var kortvarig, viser de foreløpige dataene fra studien, som er omtalt i tidsskriftet The Lancet.

Det var ingen bekymringer knyttet til sikkerhet ved å blande dosene, påpeker forskerne.

Denne delen av studien har kun sett på hvordan pasientene selv har følt seg etter vaksinasjonene. Den har ikke sett på hvordan immuniteten påvirkes ved bruk av doser fra ulike produsenter.

– Resultatene fra denne studien antyder at blanding av doser kan føre til økt arbeidsfravær dagen etter immunisering, noe som er viktig å ta med i betraktningen når man planlegger vaksinering av helsepersonell, sier studiens leder, Matthew Snape ved Oxford-universitetet.

(©NTB)

Flere nyheter: