Menu
Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim har lyttet til studenter i økonomisk knipe og åpner i første omgang for å utvide fristen for å søke om lån og stipend. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Studenter som mister jobben, sikres studiestøtte

Regjeringen utvider fristen for å søke studiestøtte for å redde studenter som mistet inntekter. SV mener studentene burde sikres stipend i stedet for lån.

Av NTB | 21.03.2020 01:32:12

Utdanning: Tiltaket med å utsette søknadsfristen fra 15. mars til 15. april skal sikre lån og stipend til studenter som har basert seg på inntekter fra jobber de nå mister.

– Dette er ett av tiltakene studentene selv har etterspurt, og det har vi lyttet til. Samtidig vil jeg understreke at jeg vil komme tilbake med flere tiltak for å hjelpe studentene om kort tid, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim Asheim (H).

Første steg er at studenter som ikke har tatt opp lån og stipend dette semesteret, nå likevel kan søke om støtte. I tillegg kan de som har søkt om mindre enn maksbeløpet, søkte på nytt hvis de ønsker å få økt beløpet, skriver Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.

Lånekassen jobber med tekniske løsninger slik at det skal bli mulig å søke fra neste uke.

– Det vil sikre at studenter som ikke har søkt om studiestøtte dette semesteret, fordi de har klart seg med inntekten fra deltidsjobben, likevel kan få støtte. Nå håper vi regjeringen vil finne en god løsning for de studentene som har mistet inntekten sin fra deltidsjobben, sier Marte Øien, leder i NSO.

– Mer lån er en tung bør å legge på unge menneskers skuldre. Løsningen er stipend, ikke lån, sier hun til NTB.

Hun varsler at de nå vil jobbe videre for å få de andre partiene til å bli med på bedre løsninger.

– Dette er en voldsomt skremmende og usikker situasjon for mange studenter. De settes under et enormt press som vi politikere må ta på aller største alvor.

Norsk studentorganisasjon (NSO) er godt fornøyd med at regjeringen har utvidet søkefristen.

Mona Fagerås, SVs utdanningspolitiske talsperson, mener imidlertid regjeringen burde gå lengre og sørge for at lånebelastningen for studentene ikke blir for høy.

(©NTB)

Flere nyheter: