reklame for Jakobsen Energiservice
Menu
Grensebyen Strömstad får ikke besøk av de årlige hordene av norske turister i sommer, og byens ordfører er bekymret. Her fra en mer eller mindre tom gjestehavn i byen i forrige måned. Foto: Adam Ihse/TT / NTB scanpix

Strömstad-ordfører skuffet over grensebeslutning

Norge åpner ikke for feriereiser til Sverige i sommer, med unntak av Gotland. Ordføreren i grensebyen Strömstad sier at han er skuffet over beslutningen.

Av NTB | 12.06.2020 17:04:19

Fritid: – Vi hadde håpet på en gjenåpning av grensen. Dette er skuffende både for byen og kommunen. I vår region har vi nesten ingen smittede, så det er jo klart det er skuffende, sier Strömstad-ordfører Kent Hansson til NTB.

Hansson påpeker at stengningen av grensen har påvirket kommunen kraftig, og at det nå ligger an til en tøff sommer.

– Det er alvorlig, spesielt for handelen. Vi er helt avhengig av kunder utenifra. Nå er det stor arbeidsledighet, og det er mange ungdommer som ikke får jobb i sommer, sier han.

Ett av regjeringens kriterier er at det ikke skal være mer enn 20 nye smittetilfeller per 100.000 innbyggere i uka i snitt for de siste to ukene. I Sverige er dette i dag mer enn det dobbelte.

Kun den svenske øya Gotland, som ligger i Østersjøen, har lave nok smittetall til at Norge anser det som trygt å reise dit.

– Dette var ikke det vi ønsket å høre. Vi biter tennene sammen. Vi har holdt ut i tre måneder, og vi skal klare å holde ut i 14 dager til, og håper at det snur da, sier senterleder Ståle Løvheim til Nettavisen.

Løvheim mener at senteret er trygt å besøke og at det burde vært mulig å gjøre et unntak fra bestemmelsene.

– Vi mener vi trygt kunne sluppet inn nordmenn hit i dag. Vi har nesten ikke svensker her. Det er 99 prosent nordmenn, så det er omtrent som å handle i Norge, sier Løvheim.

Norge har til nå 242 koronarelaterte dødsfall, mens i Sverige er det registrert nærmere 5.000.

– Vi er bare nødt til å forholde oss til situasjonen slik den er. Dersom man sammenligner dødstallene i Norge og Sverige, så forstår man jo at Norge er forsiktig. Men vår region er altså i prinsippet smittefri, fastholder Strömstad-ordfører Hansson.

Statsminister Erna Solberg (H) la fram de nye reiserådene fredag ettermiddag. Både Finland, Island, Grønland, Færøyene og Danmark oppfyller de norske kravene om lave smittetall.

Like over grensen ved Halden ligger kjøpesenteret Nordby – et velkjent reisemål for nordmenn på harryhandel. Senterledelsen er også skuffet etter å ha mottatt beskjeden fredag.

Norge og Sverige har som kjent valgt ulike strategier i kampen mot koronaviruset. Mens Norge har innført strenge tiltak for å begrense smitte, har den svenske regjeringen innført langt mindre inngripende tiltak, som i hovedsak har bygd på formaninger og oppfordringer.

(©NTB)

Flere nyheter: