Menu
Vinteren har kommet til Sør-Norge. Samtidig stiger strømprisene. Arkivfoto: Erik Johansen / NTB

Strømprisen i Sør-Norge tredoblet på en uke

Prisen på strøm i Sør-Norge har økt kraftig på en uke. – Jeg tror det blir høye priser ut januar og inn februar, sier kraftanalytiker Ole Tom Djupskås.

Av NTB | 08.01.2021 12:38:01

Økonomi og næringsliv: På årets første dag lå prisen på 27 øre kilowattimen. En uke senere, fredag formiddag, var prisen 80 øre i snitt. Dette er før kostnadene for nettleie og avgifter er lagt til, skriver E24, som viser til tall fra Nord Pool.

– Det som har skjedd er at det er en stor endring i værprognosene. Hele høsten, november og desember, var veldig våt og mild, med rekordhøy magasinfylling. Men nå er det veldig kaldt og tørt og det vil det trolig være hele januar og godt ut i februar, sier Djupskås, som er analytiker i konsulentselskapet Refinitiv, til NTB.

Dermed må det hentes strøm fra utlandet og de europeiske strømprisene påvirker de norske. De er høye blant annet fordi det er kaldt og dessuten lite vind, slik at det produseres lite vindkraft.

– Prisene her hjemme påvirkes av forholdene i resten av Europa, ettersom kraftmarkedene er tett koblet sammen. Når tilgangen på fornybar energi går ned og etterspørselen går opp, stiger prisene, sier informasjonssjef Aslak Øverås i kraftbransjens organisasjon Energi Norge.

Han mener vi må være forberedt på større svingninger i strømprisene i årene framover, på grunn av mer variabel vind- og solkraftproduksjon i Europa.

Djupskås tror vi vil ha høyere strømpriser i hele 2021 enn vi hadde i fjor, da vannet flommet og fylte magasinene. Det førte til historisk lave strømpriser.

Prisene i år vil bli mer «normale», tror Energi Norge.

– Lave priser i Nord-Norge skyldes at det ikke er nok kapasitet på kraftlinjene sørover og over grensa mot Sverige. Da låses overskuddskraft inne i markedet, noe som presser prisene ned, forklarer Øverås i Energi Norge.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) skriver i sin første ukesrapport i 2021 at Norge har vært nettoeksportør av kraft i 49 av de fjorårets 53 uker.

I nyttårsuka økte strømprisen med 50 prosent sammenlignet med uka før. Den gjennomsnittlige kraftprisen i uke 53 var 23,3 øre per kilowattime.

Han sier vannkraftproduksjonen kjører for fullt, men det er ikke nok til å dekke behovet her hjemme nå som kulda har satt inn.

Det er imidlertid stor forskjell på strømprisen i sør og i nord. I Nord-Norge er prisen nede på 34 øre kilowattimen fredag, ifølge E24.

(©NTB)

Flere nyheter: