Menu
Arkivbilde: E. Solberg / Radio Haugaland

– Strømpolitikk som ofrer lokalt næringsliv

– Mange små og mellomstore bedriftene overlevde flere år med korona, men klarer ikke et år med Støre i regjering. Det sier energipolitisk talsmann Terje Halleland i Frp om strømpolitikken.

Av Egil M Solberg | 31.07.2022 16:57:28

Strømkrisen: En lokal slakter må betale åtte ganger mer i strøm på ett år

– Det er så respektløst av regjerende myndigheter at det ikke kan beskrives. At man ikke kan frakte, leie, eie og fordele strømprisen likt over hele landet, er fullstendig uforståelig, sier Jens Eide, daglig leder i kjøttselskapet Jens Eide AS på Sørlandet til Nationen.

Strømprisene på Sørvestlandet er det doble av Oslo og Bergen og opp i 400 ganger strømprisene i Midt og Nord. Mens husholdninger får strømstøtte og større bedrifter har fastprisavtaler, er det bare små og mellomstore bedrifter som betaler full pris.

– Fullstendig respektløst av regjeringen og overlate til bedriftene selv å klare denne helt ekstraordinære situasjonen. Her er mange mindre selskaper som slakteri, bakeri, renseri, har en stor innsatsfaktor av strøm som tar hele bunnlinjen fra selskapet. Disse selskapene vil få store problemer med å overleve, sier Halleland.

Mesteparten av arbeidsstyrken jobber i små og mellomstore bedrifter (SMB). Det er rundt 600.000 av disse her i landet.

– Mange av disse bedriftene overlevde flere år med korona, men klarer ikke et år med Støre i regjering, sier Halleland.

Torsdag denne uken ble det satt ny rekord da strømprisen passerte 4,22 kroner pr. kilowattime i Sørvest-Norge.

Ifølge slakteriet ligger de an til å måtte betale mellom 8 og 10 millioner kroner i strømregninger i år, mot 1 til 1,5 millioner kroner i fjor. Det vil si åtte fanger mer enn vanlig.

– At regjeringen heller vil risikere konkurser og arbeidsledighet fremfor å gi en støtte til denne delen av næringsliv, viser en regjering ikke har forstår næringslivet. At LO også kan sitte i ro å se på dette er svært merkelig og bekymringsfullt, sier Halleland.

Flere nyheter: