Menu
Energipolitisk talsperson i Frp, Terje Halleland, mener regjeringen er handlingslammet. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

Strømkrise: – Regjeringen er handlingslammet

- Det vil ta minst 10 år før havvind får noe vesentlig betydning på kraftmarkedet i Norge. Med politikken rundt strømkabler til Europa nå, må vi leve med høye strømpriser, sier Terje Halleland (FrP).

Av Egil M Solberg | 22.05.2022 09:26:46

Strømkrise: Flere rapporter viser klart at tilkoblingen til det felleseuropeiske markedet via strømkablene er hovedårsaken til de høye strømprisene.

Den siste rapporten fra De Facto, kunnskapssenter for fagorganiserte, viser at havvind ikke vil løse strømkrisen – selv med et betydelig antall havvindturbiner.

Halleland har vært en av de som i flere måneder nå har tatt til orde for å reforhandle avtalen med Europa om strømsamarbeid.

– Vi må få på plass en avtale som hindrer salg av strøm ut av landet når det er lav fyllingsgrad i magasinene for vannkraft. Da er mye gjort, sier Halleland.

Han vil også ha utbygging av vannkraft

– Det er mye å hente ved å modernisere og bygge ut gamle anlegg. Det vil ikke ta mange år å øke strømproduksjonen på denne måten, sier Halleland.

De to tiltakene ville ha løst utfordringen vi nå står i. Å vente 10 år på havvind og lavere strømpriser er ikke noe god løsning, mener han.

– Regjeringen virker handlingslammet. De sliter med Hurdalsplattformen og samarbeidet med SV og da blir ingenting gjort, sier Halleland.

Nå frykter Halleland utflagging av norsk industri.

– Equinor, Hydro og Panasonic skulle bygge batterifabrikker i Norge. Nå dukker de opp i England og Tyskland istedenfor. Det er nok ikke tilfeldig, sier Halleland.

Hør intervjuet med Halleland

Flere nyheter: