Menu
Russiske styrker tok kontroll over det nedlagte atomkraftverket i Tsjernobyl i slutten av februar. Satellittfoto: Maxar Technologies via AP / NTB

Strømforsyning til Tsjernobyl-anlegget delvis gjenopprettet

Strømforsyningen til det nedlagte atomkraftverket i Tsjernobyl er delvis gjenopprettet, opplyser Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

Av NTB | 12.03.2022 02:10:17

Politikk: Kraftledningene til anlegget var blitt ødelagt i artilleriskyts, og strømforsyningen som sørger for nedkjøling av brukt kjernebrensel, måtte stenges midlertidig.

Strømbruddet hadde skapt bekymring for mulige radioaktive utslipp, men IAEA opplyser at nedetiden ikke har utgjort noen sikkerhetsrisiko, ettersom det ble koblet opp strømaggregater som går på diesel.

Tsjernobyl-kraftverket ble rammet av tidenes verste atomkraftulykke i 1986. Store mengder brukt atombrensel er oppbevart i bygningen.

Ukraina har til sammen 15 atomreaktorer. Åtte av disse er fortsatt i drift ved fire anlegg, og strålingsnivåene der er normale, heter det også i den siste oppdateringen fra IAEA.

Et av kraftverkene ligger i Zaporizjzja. Dette er det største atomkraftverket i Europa. Den automatiske dataoverføringen fra anlegget til IAEA i Wien er gjenopprettet etter å ha vært avbrutt siden 9. mars, mens dataoverføringen fra Tsjernobyl til IAEA ennå ikke er reetablert.

Flere nyheter: