reklame
Menu
Finanskomiteens leder Mudassar Kapur (H) leder regjeringspartienes forhandlinger med Fremskrittspartiet om revidert nasjonalbudsjett og nye koronatiltak. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Strid om avgiftskutt på brus i budsjettinnspurt

Frp står knallhardt på krav om avgiftskutt på brus og bomfri sommer på norske riksveier for å støtte regjeringens reviderte budsjett og nye koronatiltak.

Av NTB | 09.06.2020 10:34:12

Politikk: Kravet om at avgiftsøkningen på ikke-alkoholholdig drikke fra 2018 reverseres, har en halvårseffekt på 365 millioner kroner, mens bomfri sommer på norske riksveier koster en halv milliard, etter det NTB forstår.

– Reduserte avgifter er en viktig sak for oss. Avgiftene har vokst for mye den siste tiden, sier Frps finanspolitiker Sivert Bjørnstad.

Han viser til at avgifter rammer skjevt og usosialt.

– I en situasjon hvor mange nordmenn har fått dårligere råd, vil dette være en håndsrekning, sier Bjørnstad til NTB.

Partene hadde som mål å komme til enighet om innen tirsdag klokken 10. Men nå er finanskomiteens interne frist skjøvet til onsdag klokken 10. Partene satte seg til forhandlingsbordet igjen tirsdag.

– Vi er langt unna en løsning nå. Men det beveger seg i riktig retning, sier Frp-nestleder Sylvi Listhaug.

Samtalene om en oljepakke landet først mandag, flere dager på overtid. Det er hovedforklaringen på at forhandlingene om revidert budsjett og fase 3 tar noe lengre tid, forklarer finanskomiteens leder Mudassar Kapur (H).

– Fjerning av bompenger i sommer er en viktig sak for oss, sier Listhaug.

Samtidig har Frp krevd milliarder mer til veiutbygging og helsesektoren. Sykehusene må tilgodeses for å sørge for mer behandling til grupper som har opplevd et redusert tilbud i koronaperioden, krever partiet.

Et annet punkt som provoserte Frp i revidert budsjett, var regjeringens forslag om å utsette et planlagt kutt i makssatsen for eiendomsskatt fra 2021 til 2022. Satsen skal kuttes fra 5 til 4 promille for å begrense kommuners muligheter til å hente penger på eiendomsskatt.

Men da koronaepidemien rammet Norge, måtte budsjettet bearbeides kraftig. Det ble i realiteten et «koronabudsjett», med kraftig oppjustert pengebruk.

To uker etter revidert nasjonalbudsjett 12. mai la så regjeringen fram en ny tiltakspakke med en økonomisk ramme på 27 milliarder kroner.

– Det er naturlig for oss å snakke med Frp om disse sakene. Det er business as usual, sier Kapur.

Listhaug sier det i en periode har vært nødvendig å samarbeide med resten av opposisjonen om krisetiltak fordi det regjeringen har lagt fram, «har vært altfor dårlig».

– Men nå håper jeg at vi skal få til gode løsninger med regjeringspartiene, som vi la fram statsbudsjettet sammen med i fjor, sier hun.

Venstres finanspolitiske talsperson Ola Elvestuen peker på at partiene kjenner hverandre godt.

– Det at forhandlingene her blir mer som normalt, er kanskje også et tegn på at vi nå går over i mer forutsigbare tider, sier han.

Regjeringspartiene Høyre, KrF og Venstre forhandler med Frp om både revidert budsjett og koronatiltakene i fase 3.

Et krav fra Frp har vært å få kuttet all bompengeinnkreving på riksveier fra 1. juli til skolestart.

Utgangspunktet for forhandlingene er statsbudsjettet for 2020, som Frp-leder og daværende finansminister Siv Jensen la fram i fjor høst.

Hvis regjeringspartiene inngår en avtale med Frp både om budsjettet og tiltakene, blir den øvrige opposisjonen spilt utover sidelinjen. De tidligere krisepakkene har vært preget av brede forlik i Stortinget.

(©NTB)

Flere nyheter: